Hlavní obsah
Článek

Už čtvrt století Natali Ruden (53) působí na české módní scéně. Se svou rodnou zemí je návrhářka původem z Kyjeva samozřejmě stále propojená. Rozhodně jí tak není lhostejná vyhrocená situace na Ukrajině.

Pro Super.cz návrhářka exkluzivně okomentovala ruskou agresi. „Vyhrocení situace na Ukrajině vnímám samozřejmě jako velmi nešťastné a tragické. Nikdy by mě něco takového nenapadlo, když jsem vyrůstala v Kyjevě,“ řekla Super.cz návrhářka, která spolupracuje například s Lucií Borhyovou.

Nejbližší rodinné příslušníky už Ruden na Ukrajině nemá. „Část rodiny mám stále v Kyjevě, ovšem i v Moskvě. Zbylo mi na Ukrajině několik přátel z mládí, ne však na východě země. Přece jen, žiji už 30 let v Praze,“ říká.

Natali Ruden má mnoho zákaznic z Česka, Ukrajiny, ale i Ruska. Bude nyní její situace ve vztahu ke klientům komplikovanější? „Mezi mými přáteli a známými jsou lidé různých národností – ta pro mě sama o sobě kritérium nepředstavuje. Ale hrdě se hlásím ke svým ukrajinským kořenům, a o to víc doufám, že se mezinárodnímu společenství podaří situaci vyřešit,“ přeje si.

Ruden má ke své zemi stále velmi blízko. Na podzim roku 2019 ve vrátila ke kořenům ve své tvorbě, když vytvořila kolekci, jejíž inspirací byla ukrajinská modro-žlutá vlajka, kterou designérka vnímala jako symbol modrého nebe a zlatých kupolí kostelů.

„Hodně mě to ovlivnilo i v mém výtvarném cítění. Až nyní jsem poprvé v životě dělala kolekci inspirovanou mou rodnou zemí,“ uvedla tehdy pro Super.cz designérka a dodala: „Sama jsem byla překvapená, nakolik je to ve mně, nakolik jsou ve mně stále barvy mé země, ta inspirace tam stále je,“ pyšnila se.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám