Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Čínsko-americká akrobatická lyžařka Eileen Gu (18) budí v těchto dnech mnoho pozornosti. Svými výkony, ale také rozhodnutím na olympiádě v Pekingu bojovat pod čínskou vlajkou místo té americké.

O mladé lyžařce se mluví jako o obrovském talentu, který se rodí jednou za mnoho let, a - už v jejích osmnácti letech - také jako o legendě. Kromě loňských mistrovských medailí z disciplín halfpipe a slopestyle Eileen jako první žena v historii skočila těžký skok Double Cork 1440.

Narodila se a vyrostla v USA, její matka Yan pochází z Číny, otec je Američan. Do USA Yan, někdejší lyžařská instruktorka, emigrovala před víc jak třiceti lety a dceru vychovávala jako svobodná matka, uvádí The New York Times.

Do patnácti let Eileen závodila za rodnou zemi, poté oznámila, že dál bude soutěžit za Čínu. Jednou z motivací prý bylo, že chtěla svůj milovaný sport přiblížit mladým čínským teenagerům.

„Doufám, že prostřednictvím lyžování sjednotím lidi, přispěji k porozumění, vzbudím diskuzi a zasadím se o přátelství mezi národy. Pokud pomůžu mladým dívkám překračovat hranice, splní se tím mé přání,“ uvedla Gu.

Související témata:
Eileen Gu

Reklama

Další články

Načítám