Hlavní obsah
Článek

Sex je bezpečný pro většinu kardiologických pacientů. Podle nejnovější rozsáhlé studie platí, že pokud člověk vyjde dvě patra schodů bez bolesti na hrudi a lapání po dechu, může souložit zcela bez obav. Podle Americké kardiologické asociace zvyšuje sex riziko infarktu jen velmi mírně.

„Překvapivě navzdory vyššímu riziku druhého infarktu u pacientů s nemocemi srdce, nemáme žádné důkazy, že mají více srdečních infarktů souvisejících se sexuální aktivitou ve srovnání s osobami bez chorob srdce,“ tvrdí lékaři z Americké kardiologické asociace.

Většina pacientů s onemocněním oběhové soustavy se prý jen zřídka rozmýšlí nad tím, zda může vyjít schody, ale před sexem se naopak naprostá většina obává.

Každý pacient by měl mít od lékaře schváleno, že může souložit. Pokud to ale lékař schválí, pak není důvod se obávat víc než u jakékoli jiné aktivity.

Kardiologové výzkumem dále zjistili: Náhlým úmrtím při sexu trpí nejčastěji ženatí muži mající románek s mladší milenkou v cizím prostředí. Sex může být v pořádku už týden po mírném srdečním infarktu, pokud jsou pacienti schopni vyjít několik pater bez nepohody. U většiny mužů se stabilizovanou a léčenou chorobou srdce je většinou bezproblémové i užívání léků na poruchu erekce.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám