Hlavní obsah
Článek

Jméno Magdalena Křížková-Šebestová vám na první dobrou možná nic neřekne, přesto její tvář spolehlivě znáte. Půvabná dlouhovláska (* 13. 9. 1955) hrála učitelku ve filmu Jiřího Menzela (†82) Vesničko má, středisková (1985). Po pohledné kantorce toužil dospívající syn Pávkových, ona ale dala přednost charismatickému malíři v podání Zdeňka Svěráka (85).

Když se s ní hýbal svět, zpívala

Magda Křížková se sice během kariéry objevila jen v několika málo filmech, zato divadelním prknům kralovala již v deseti letech – a to přímo v legendárním Semaforu. Jak k tomu došlo? Už od dvou let si prý zpívala pokaždé, když se s ní začal „hýbat svět“: prozpěvovala si, když jela třeba tramvají nebo se houpala na houpačce.

A zpívala si i v autobuse cestou do Špindlerova Mlýna, kam jela lyžovat s tatínkem. Jedním ze spolucestujících byl shodou okolností asistent režie ze Semaforu, který věděl, že Jiří Suchý (90) shání do nového programu malé děvčátko. Magdu pozvali na konkurz a uspěla.

Slavné hity s Jiřím Suchým

Dívenka ve slamáčku a proužkovaných šatech hrála například v divadelním představení Benefice. S Jiřím Suchým zpívala také známé a oblíbené písničky, mj. My jsme ti zpěváci toulaví, Malé kotě, Tulák (Na obloze tetelej se mráčky…) či Máme rádi zvířata. Divadelní svět jí učaroval, jenže všechno krásné má jednou svůj konec. Magda přes jedny prázdniny vyrostla, a tak její dětské angažmá v Semaforu skončilo, když jí bylo 14 let.

Vystudovala jazyky

Chtěla vystudovat konzervatoř, to jí ale kolegové z divadla rozmluvili. Přihlásila se proto na gymnázium, ale i nadále se účastnila některých projektů – zahrála si například v seriálu Pan Tau (1975). Po maturitě vystudovala na FFUK katedru překladatelství a tlumočnictví, obor angličtina/ruština. Jazyky ji vždy moc bavily a na kariéru v šoubyznysu už nesázela. Ve 25 letech se provdala a přijala příjmení Šebestová.

O dva roky později přivedla na svět syna Adama. V průběhu života pracovala pro reklamní agenturu, provázela zahraniční turisty po Praze, tlumočila a živila se výukou angličtiny. Věnovala se i zpěvu, spolupracovala mj. s Janem Burianem (69) a Jiřím Dědečkem (69) a také s Janem Vodňanským (†79).

K roli přišla náhodou

K ikonické roli venkovské učitelky se tato sympatická dáma dostala vlastně náhodou. Původně do ní byla totiž zvažována Marie Horáková (62), kterou známe jako Růženku z filmu Jak se budí princezny (1977). Jenže režisér si během konkurzu všiml, že má na obličeji ekzém a nechtěl riskovat. Oslovil proto Křížkovou a vyšlo to.

Ona sama později vyprávěla, že Jiřího Menzela znala už dlouho – ještě z doby, kdy zpívala v Semaforu. Celou dobu ale zůstali v kontaktu. Do role učitelky ji obsadil, protože si vzpomněl, že učila angličtinu a že by roli vlastně ani nemusela hrát profesionální herečka. Křížková měla tehdy lehkou trému, protože se ocitla mezi těmi nejlepšími herci. Ale na place vládla pohoda, a tak z ní nervozita záhy spadla.

Během natáčení se spřátelila s Libuší Šafránkovou (†68) a se Zdeňkem Svěrákem, kterého později učila anglicky. Po boku legendárního cimrmanologa se pak objevila i ve filmu Kolja (1996) – a opět v něm hrála jeho milenku. Naposledy jsme mohli Křížkovou vidět v hudební pohádce Královna bublin, kterou v roce 1999 natočil Jiří Suchý. Kdo ví, třeba se s ní ještě někdy v nějakém filmu setkáme.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám