Hlavní obsah
Článek

Klučina, kterého vidíte na fotografii, měl jeden nejpohnutějších životních osudů mezi filmovými hvězdami dvacátého století a dodnes je považován za nejtalentovanějšího filmového herce své doby a symbol volnomyšlenkářství. Ze světa odešel po tragické autonehodě v pouhých čtyřiadvaceti letech. Zahrál si všeho všudy tři hlavní role. Ty z něj udělaly největší idol padesátých let. Řeč je o Jamesi Deanovi.

Jeho osobní život nebyl vystlán růžovými poupaty. Naopak! V devíti letech mu zemřela matka na rakovinu. Jeho otec se o něj nemohl starat. James tak vyrůstal na farmě u své tety a strýce. Od té chvíle měl odpor k autoritám i učitelům. Později začal studovat práva, věnoval se také sportu. Nakonec ale zvítězilo herectví. Začínal v reklamě na Pepsi Colu. Po několika bezvýznamných rolích v televizních seriálech byl přijat do Actors studia, kde se stal jeho učitelem Elia Kazan. Ten jej obsadil do hlavní role snímku Na východ od ráje. První nominace na Oscara byla na světě.

Následovaly bohužel už jen dvě velké role ve filmech Rebel bez příčiny a Obr. Krátce po dokončení filmu Obr se fanoušky milovaný rebel ve svém super rychlém autě Porsche 550 Spyder jednoho pátečního večera zabil. James Dean srážku dvou vozů jako jediný nepřežil. Jeho spolujezdec Rolf Wütherich byl srážkou odhozen z auta a vyvázl se zlomenou čelistí, nohou a četnými pohmožděninami.

James Dean žil velmi nevázaný osobní život. Existuje mnoho zmínek o jeho sexuálních vztazích s muži i ženami. William Bast, Deanův blízký přítel a jeho první životopisec vydal po padesáti letech otevřenou aktualizaci své knihy, v níž potvrdil, že měl s Deanem poměr a popsal také další Deanovy vztahy s muži. Například s Paulem Newmanem, který hrál krátce po Deanově smrti jeho roli ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád.

Reklama

Další články

Načítám