Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 93 let zemřel literární historik a spisovatel Radko Pytlík. Informaci potvrdil Právu spisovatelův vnuk Richard Hašek. Radko Pytlík byl tatínkem úspěšného herce a zpěváka Vojty Dyka (38).

Radko Pytlík byl velkým znalcem díla Jaroslava Haška. Známé jsou například jeho knihy Toulavé house, Zpráva o Jaroslavu Haškovi nebo Jaroslav Hašek a dobrý voják Švejk.

Dílu Jaroslava Haška se věnoval celý život a ještě v roce 2013 vydal faktografický soubor Jaroslav Hašek, Data-fakta-dokumenty. „Švejk je chytrý, je prozíravý. Ve svém zvláštním humoru absorbuje kritiku, tehdy se říkalo měšťácké politiky, dnes by se dalo říci machy politických metod, jak ukazuje anglický seriál Jistě, pane ministře. Je to humor moudrý a český, což skvělým způsobem objasnil Jan Werich,“ říkal o Švejkovi v rozhovoru pro Právo Pytlík.

Odborné monografie ale napsal také o svém příteli Bohumilu Hrabalovi, Franzi Kafkovi či o Fjodoru Dostojevském a řadě dalších.

Radko Pytlík byl dvakrát ženatý. S druhou manželkou, nakladatelkou Věrou Dykovou, má dceru Kristinu a již zmíněného syna Vojtu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám