Hlavní obsah
Článek

Seriál Devadesátky dál trhá rekordy sledovanosti a oživuje staré případy a vzpomínky. Tím, kdo divoká devadesátá léta zažil jen tak „z vlaku“, jak sám říká, je herec Viktor Zavadil, představitel Petra Chodounského, jednoho z členů gangu orlických vrahů.

Zavadil je ovšem mladší ročník. Z 90. let mu v hlavě zůstaly hlavně šusťákovky, gumáky. „I když to jsou asi obecně atributy dětství než konkrétní doby,“ říká.

„Povodně v roce 97 na Moravě, plastový ubrusy a úchytky na stole, všudypřítomnej cigaretovej kouř. Ale na to, abych poznal, jestli se devadesátky v něčem promítly do chování lidí, jsem byl opravdu ještě myšlenkově jinde,“ uvedl.

Z vlastních vzpomínek tedy nemohl vycházet ani při studiu postavy. To podle něj nebylo potřeba.

„Chodounského v Devadesátkách vidíme v okamžiku, kdy nezvládne strach z toho, do čeho všeho se zapletl, a jestli se to proti němu neobrátí, a rozhodne se napráskat své kolegy z orlického gangu. A strach jako takový máme dnes úplně stejný, podobně jako v těch devadesátkách nebo v sedmnáctém století. Možná se bojíme jiných věcí, ale ta emoce je neměnná,“ míní Zavadil.

„Co jsem ale chtěl, bylo vědět, o čem mluvím, když vypovídám, tak si zjistit detaily o případu orlických vrahů, které jsem znal vlastně jen z filmu Sametoví vrazi a letmo si pamatoval kauzu z médií.“

Petr Chodounský se ke gangu přidal později, měl být milencem Ireny Meierové, sestry hlavy gangu Karla Kopáče. Jednou z obětí byl i manžel Meierové. Chodounský dostal 14 let za mřížemi.

Devětadvacetiletý Viktor Zavadil pochází z Ostravy, vystudoval herectví na JAMU v Brně. Působí v divadlech v Brně, Uherském Hradišti a Praze, výrazně na sebe upozornil také hlavní rolí ve filmu Jan Palach. Zahrál si také v seriálech Život a doba soudce A. K. nebo Božena.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám