Hlavní obsah
Článek

Jedna z největších českých hereček Jana Hlaváčová (†85) dál bojuje s vážnou Parkinsonovou chorobou a jak se zdá, bohužel nepříliš úspěšně. Její okolí raději o průběhu nemoci zarytě mlčí a už i její přítelkyně Jiřina Jirásková (†81) o ní hovoří se smutkem v hlase.

Ještě nedávno se Hlaváčovou snažila přemluvit, aby se znovu vrátila na prkna, která znamenají svět, jenže i ona patrně ztratila veškerý optimismus. „Nedokážu si představit, jak by to bylo možné. Nechci o tom ale mluvit, nezlobte se,“ hlesla jen Jirásková, která ještě na podzim byla s nemocnou paní Janou v pravidelném kontaktu. I to se však prý změnilo. „O paní Hlaváčové nemáme žádné nové informace,“ sdělila nám i PR manažerka Divadla na Vinohradech Zuzana Paulusová.

Nemoc se projevuje ztrátou nervových buněk a zasahuje především pohyb a řeč pacienta. Ze začátku si choroby okolí všimne třeba kvůli nekontrolovatelnému třesu ruky, což se stalo i představitelce ukecané zdravotní sestřičky Toničky v pětici filmů o Básnících. V pozdějších stádiích nemoci se přidá zhoršená artikulace a prakticky úplná neschopnost pohybu. Parkinsona nelze účinně léčit, jen zmírnit jeho příznaky.

Herečka je prakticky odkázaná na lůžko a pomoc obětavého manžela Luďka Munzara. K Parkinsonově chorobě se navíc přidaly těžké deprese, které její vážný stav ještě prohlubují. Zdroje naznačují, že Hlaváčová k sobě kromě rodiny nikoho nepřipouští, se svou nemocí chce být sama.

Reklama

Další články

Načítám