Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Známá česká youtuberka Kate Wednesday (31) patřila k lidem, kteří zlehčovali onemocnění covidem a nešli na očkování. Mladou ženu ale nemoc zasáhla v plné síle a skončila v nemocnici na JIP. O svém boji s nemocí, a jak nakonec na covid změnila názor, promluvila ve svém videu s názvem Jak nevěřící Katka potkala covid.

„V první půlce prosince jsem chytila koronavir, můj průběh byl takový, který jsem neočekávala od člověka v mém věku a zdravotním stavu. Kdyby se to nestalo konkrétně mně, snad bych tomu ani nevěřila,“ nechala se slyšet mladá žena. Ta si komplikace s covidem nikdy nepřipouštěla.

Youtuberka Kate Wednesday promluvila o těžkém průběhu covidu.

„Trochu jsem brblala, že jsou mladí omezení ve svém životě. Myslela jsem si, že se těžké průběhy týkají hlavně lidí, kteří jsou starší a mají už nějaké zdravotní problémy. Říkala jsem si, že až se s koronavirem setkám, tak si dva tři dny poležím v posteli a budu v pohodě. A z toho důvodu jsem nebyla očkovaná,“ prozradila ve svém videu.

Pak ale přišla situace, kdy v prosinci covid skutečně chytila, a její „romantická představa o průběhu nemoci“ vzala za své. Zpočátku byla jen unavená, později se přidaly horečky. Preventivní antigenní test byl sice negativní, ale Kate se cítila čím dál hůře a její zdravotní stav se výrazně zhoršoval. Následný PCR test už ukázal, že je pozitivní.

Youtuberka už mezitím ležela šestý den ve vysokých horečkách, kašlala a „bublaly“ jí průdušky, jak stav popsala. Situace se nadále zhoršovala. „Za deset dní doma jsem se dostala do stavu, že jsem zvracela i vodu s džusem. Prokašlala jsem celou noc, cítila jsem bublinky na plicích, bylo to nepříjemné, nedalo se vůbec spát ani srážet teplotu pod 39,“ popisuje.

Zápal plic a léčba na JIP

Nakonec jí nezbývalo nic jiného než si zavolat sanitku. „Modlila jsem se, aby mě neposlali domů, bála bych se, že bych zemřela,“ dodala. V nemocnici zjistili, že se jí rozvinul zápal plic, a okamžitě dostala kyslíkovou masku a kapačku.

Její stav se ale i tak zhoršoval, a tak skončila na JIP, kde ji napojili na takzvanou HFNO - neboli vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku. Až pak léčba zabírala.

Kate je vděčná všem lékařům a zdravotním sestrám, kteří se o ni starali. Až v nemocnici si uvědomila, jak moc je jejich práce náročná.

Očkovat se určitě nechá

„Chtěla bych všem poděkovat, lékaři jsou mozky celé léčby, předepisují léky, mají zodpovědnost, ale ten, kdo vám vylévá moč ve tři dopoledne a ve tři ráno, kdo se o vás 24/7 stará, je zdravotní sestra. Všem, kteří pracují jako zdravotníci, bych chtěla strašně moc poděkovat. Změnila jsem názor, že se nemoc týká spíše lidí nemocných a v letech, naopak se jedná o nemoc, která může zasáhnout každého, bez ohledu na věk, kondici, zdraví. Po své zkušenosti se samozřejmě nechám očkovat, jakmile budu k očkování vhodná,“ dodala youtuberka, která se nakonec dokázala z těžkého covidu dostat a před Štědrým dnem byla propuštěna domů.

I nadále se ale potýká s následky nemoci, užívala léky na ředění krve, pociťuje únavu, zhubla... Sama ještě poukázala na to, že zdaleka nebyla jediným mladým člověkem, který ležel s covidem v nemocnici. Zmínila například těhotnou ženu, jež musela jít na císařský řez dva měsíce před termínem porodu, protože měla dost kyslíku jen pro sebe, ale nikoliv pro dítě.

Reklama

Další články

Načítám