Hlavní obsah
Článek

Mimořádně schopný chlápek, který se uměl dostat z každé šlamastyky svým důvtipem, nožíkem a tím, co bylo zrovna po ruce... Seriálu MacGyver se stejnojmenným hlavním hrdinou unikl málokterý konzument devadesátkové televizní zábavy. Roli bývalého agenta tajných služeb, který napravuje staré křivdy a staví se proti zloduchům, si zahrál Richard Dean Anderson, který 23. ledna slaví 72. narozeniny.

O herectví začal projevovat zájem už v dětském věku. Vyrůstal v Minnesotě, kde na tamní St. Cloud State University studovat drama, poté přestoupil na univerzitu v Ohiu. Usadil se v Los Angeles, kde začínal jako pouliční mim a žonglér či zpěvák v kabaretu.

Pracoval také v oceanáriu, kde psal a režíroval různá vystoupení zvířat, v nichž také sám účinkoval. Následovalo působení v divadlech a byl také členem kapely Ricky Dean & Dante.

Do povědomí veřejnosti se Anderson dostal díky roli Jeffa Webbera v seriálu General Hospital, následovaly seriály Today's FBI nebo The Love Boat. Teprve role Anguse MacGyvera ho ale proslavila po celém světě.

Herec uvedl, jak k ní přišel: dorazil na konkurz, kde mu do rukou dali neznámý scénář, který měl „zahrát“. Protože byl krátkozraký, poprosil, zda si může nasadit brýle. A toto pokorné gesto prý producenty přesvědčilo, že našli svého skromného a neokázalého hrdinu.

Na úspěchy posléze navázal dalším mimořádně populárním projektem, seriálem Hvězdná brána, v němž Anderson ztvárnil postavu Jacka O´Neilla. A objevil se také v televizních filmech, které vycházely ze zmíněných seriálů.

Postupně však od herectví upustil, aby se mohl více věnovat rodině, především dceři, která se narodila v roce 1998, a dodnes je také velmi aktivní v charitativních organizacích zaměřujících se na ochranu životního prostředí.

Reklama

Další články

Načítám