Hlavní obsah
Článek

Seriál Devadesátky vzbuzuje v divácích mnoho vzpomínek na kauzy kriminálního podsvětí. Někteří z nich se dokonce pohybovali v místech, kde se otřesné zločiny odehrály, a události mají v živé paměti.

Ve druhé epizodě šestidílné minisérie se řešila vražda manželky kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, na kterou si vzpomněl jeden z diváků, jehož se nám podařilo kontaktovat.

„Ivan Jonák byl v Praze v první polovině devadesátých let velmi známou figurou a zároveň z dnešního pohledu i typickým produktem své doby. O jeho soukromí se ale až tolik nevědělo a už vůbec nic o majetkových podílech v Discolandu Sylvie, který provozoval. Jeho paní, tuším, počátkem roku 94 začala provozovat nedaleko mého bydliště v Praze-Petrovicich stánek se zeleninou,“ popisuje Super.cz muž, který u Ludviky Jonákové docela často nakupoval.

„Tehdy jsem samozřejmě vůbec netušil, že jde o paní Jonákovou, a to i proto, že obvykle nebyla na stánku sama, ale povětšinou ve společnosti svého nového partnera, mladšího tmavovlasého muže,“ vzpomíná.

I po téměř třiceti letech si vybavuje mnoho detailů na manželku jednoho z největších bossů českého podsvětí. „Byla hezká a sympatická, přes všechny své starosti vždy usměvavá. Zřetelně si ji vybavuji v její světle modré teplákové soupravě, jak pobíhá v široce proskleném stánku, rád jsem k ní chodil nakupovat.“

Ludvika Jonáková byla zastřelena 7.4.1994 a na tento den si dobře pamatuje i náš zdroj. „Toho dubnového dne jsem se vracel odpoledne ze zaměstnání, vystoupil jsem na konečné linky 271 a zamířil jako obvykle kolem stánku domů,“ vypráví.

To, co jsem zde viděl, už je všeobecně známo, paní Jonáková ležela již přikrytá bez života na chodníku před stánkem, potůček krve a nízko nad sídlištěm kroužící vrtulník prozrazoval, že se stalo něco zlého, celé okolí bylo zapáskované a na místě pracoval policejní výjezd,“ vzpomíná na děsivý zážitek. „Z hloučku lidí kolem jsem zaslechl, že byl stánek vyloupen a paní při tom zastřelili... To, že se všechno seběhlo trochu jinak, vyšlo najevo až o pár měsíců později,“ dodává.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám