Hlavní obsah
Článek

Problémy s erekcí ve středním věku mohou mít řadu fyziologických i psychických příčin. Zcela novou a unikátní ale objevili na univerzitách v Chicagu a Ithace, kde prokázali, že u muže středního věku, jehož partnerka se velmi důvěrně přátelí s jeho kamarády, mnohem častěji dochází k poruše erekce. Většině dnešních pánů této věkové kategorie totiž takový stav snižuje sebevědomí a negativně ovlivňuje vnímání vlastní mužnosti.

Profesoři Benjamin Cornwell z Cornell University v Ithace a Edward Laumann z University of Chicago se zabývají sociologií lidské sexuality. Teď zjistili, že mezi poruchou erekce a sociálními sítěmi sdílenými heterosexuálním mužem a jeho partnerkou existuje vztah. Pro tuto situaci vytvořili nový pojem "partner betweeness" neboli „partnerka stojící mezi“. V takové chvíli má mužova partnerka silnější vztahy s jeho důvěrnými kamarády než má on sám, takže partnerka stojí mezi mužem a jeho přáteli.

„Muži, kteří zažívají partnerku stojící mezi jejich přátelskými vztahy, mají mnohem častěji problémy s dosažením a udržením erekce a také zažívají potíže s dosažením orgasmu při sexu,“ tvrdí autoři studie profesoři Cornwell a Laumann.

Podle jejich názoru taková partnerka podkopává jeho pocity autonomie a soukromí, které jsou tradičními koncepty mužnosti. „Muž, jehož partnerka má větší kontakty s některým z jeho důvěrných kamarádů, má o 92 procent více potíží s poruchou erekce než muž, který se s důvěrnými kamarády stýká více než jeho partnerka,“ dodává Cornwell.

Přitom je tento fenomén ovlivněn výchovou a vnímáním toho, co je považováno za mužnost, takže se týká jen mužů středního věku. U mužů vyššího věku (70 plus) pak zcela vymizí. Podle Cornwella a Laumanna je to zřejmě změnou konceptu maskulinity ve vyšším věku.

„Starší muži se více zaměřují na vztahy s blízkými a příbuznými, což jim umožňuje přijmout nové pojetí maskulinity, která zdůrazňuje sdílení zkušeností a předávání zkušeností více než nezávislost a autonomii, proto partnerčino přátelství s jeho kamarády už má menší vliv na poruchu erekce,“ dodává Cornwell.

Reklama

Další články

Načítám