Hlavní obsah
Článek

Vřískot 5 můžete od 13. ledna vidět i v českých kinech. Poslední pokračování kultovního hororu nadchlo kritiky i diváky, a to především pořádně krvavým startem. Povedenými úvodními scénami ostatně série vyniká.

V historicky první scéně Vřískotu z roku 1996 se blýskla Drew Barrymore (49). Její fantastický herecký výkon a brutalita, s jakou byl film odstartován, z něj prakticky okamžitě udělaly trhák. Co do úvodních scén, nasadili tehdy tvůrci laťku velmi vysoko. A není divu. Scenárista Kevin Williamson se totiž inspiroval skutečnými událostmi.

Deníku Metro popsal vlastní zážitky z doby, kdy přátelům hlídal dům v LA. „Večer jsem přišel do obýváku a viděl dokořán otevřené okno. Totálně mě to vyděsilo,“ popsal.

„Popadl jsem sekáček a začal kontrolovat pokoje. Dokonce jsem zavolal kamarádovi, že je se mnou nejspíš někdo v domě.“

Tehdy se mu začal v hlavě rodit milionový nápad. Další inspirací k Vřískotu mu byly vraždy v Gainesvillu na Floridě. V roce 1990 tu během čtyř dnů zavraždili pět studentů. Brutální vraždy, které měl na svědomí Danny Harold Rolling, proslulý jako Gainesvillský rozparovač, tehdy šokovaly Ameriku.

Po zhlédnutí dokumentu o vraždách Williamson popadl pero a jedna z nejslavnějších scén v historii hororového žánru byla na světě.

Rolling, syn násilnického policisty a muž s pohnutým osudem, který měl před vraždami mnoho kriminálních záznamů, ubodal čtyři dívky a jednoho mladíka. Tři ze studentek před smrtí, a některé i po smrti, znásilnil a usekal jim bradavky, které si schoval jako trofeje. Jakožto syn policisty po sobě zvládl zahladit stopy. Dopadli ho až díky neobratným loupežím několik měsíců po masakru. V říjnu 2006 byl popraven.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám