Hlavní obsah
Článek

Pohádkovou klasiku Tři veteráni milují malí i velcí a asi „není nutno“ představovat ji blíže. Proto si připomeňme alespoň pár zajímavostí, které její natáčení provázely.

Bosanino trápení s nosem

Největší diváckou pozornost k sobě pochopitelně poutá dlouhatánský nos, který vyrostl chamtivé princezně Bosaně (Vida Skalská Neuwirthová, 59) poté, co pozřela „jablíčka“ z frňákovníku. Nos měřil dva a půl metru a ovládali jej dva asistenti s pruty a vlascem. O triky s jeho koncem, který překročí hranice sousedních zemí a povážlivě napíná mezinárodní politickou situaci, se postaral výtvarník Jan Švankmajer (87).

A že toho ten nos viděl opravdu hodně. Hranice překročil nedaleko lomu u Koněpruských jeskyní, v Praze zamířil na Střelecký ostrov a na Karlův most a skončil až v německém Quedlinburgu, proslaveném svou hrázděnou architekturou.

Soucitný Hrušínský

Představitelka Bosany by za trápení s dlouhým frňákem zasloužila svatozář. Asistenti ji museli doprovázet na každém kroku. Jediné místo, kam chodila bez nich, byl záchod, kde si se svou rekvizitou musela poradit sama. Aby se vše stihlo, musela být v maskérně už hodinu před natáčením.

Své si užila i s mastixem, kterým jí nos přidělávali, protože od něj měla podrážděnou pokožku. Představitel Pankráce Rudolf Hrušínský (†73) jí upřímně litoval. Když ale zjistil, že herečka za tohle všechno trápení dostane jen minimální honorář, šel za produkcí, aby jí přidali. A se svou žádostí uspěl.

Kdo hrál němého skřítka?

V rolích dvou ze tří skřítků, kteří válečné veterány obdarují kouzelnými dárky, jste určitě poznali Lubomíra Lipského (†92) a Miloše Kopeckého (†73). Tím třetím byl Jiří Kaftan (†76). To, že si zahrál němého skřítka, který k dorozumívání používá pouze posunky, mělo svůj důvod. Jiří Kaftan byl totiž mim.

Dlouhá léta vedl také pantomimické oddělení na Lidové konzervatoři (dnes Konzervatoř Jaroslava Ježka). Kaftan ve filmech ztvárňoval spíš menší role, jinak byl především divadelním hercem.

Konečně se dočkal!

Celníka, který loudí cigarety s velbloudem, hrál Milan Lasica (†81), krále Pikolu pak jeho nerozlučný parťák Július Satinský (†61). Před kamerou se ale tentokrát nepotkali. „Milanovi jsem záviděl jeho roli ve Třech veteránech. Toužil jsem po tom zahrát si celníka. A navíc měl celou dobu ruku na koze,“ žertoval později Satinský, který byl ale spokojen i se svou postavou: „Splnil se mi životní sen. Chtěl jsem ukázat alespoň na malý moment v nějakém záběru holý zadek. Podařilo se mi to.“

A dočkali se i všímaví diváci

V pohádce se objeví i poněkud neočekávaná rekvizita – automat na kondomy, který unikl pozornosti filmařů. Stane se tak v 45. minutě ve scéně, jíž předchází Pankrácova věta: „Braňte se, dokud se nevrátím.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám