Hlavní obsah
Článek

Osudy Štěpána Šafránka, Vendulky Utěšitelky i Kendyho jsou u nás známé. Eva Jeníčková se snaží prosadit v Hollywoodu a Pavel Kříž a David Matásek zůstali u filmu a divadla. Co ale odborník na „prsenky“ Numira Cassa Tomba, kterého básník Šafránek přejmenoval na Mirečka? Jen co padla poslední klapka, po Mirečkovi jakoby se zem slehla.

V roce 1984 si režisér Dušan Klein usmyslel, že jeden ze spolubydlících studenta medicíny Štěpána Šafránka bude černé pleti. A pro roli vybral tehdejšího studenta režie na FAMU Josepha Dielleho. A dobře udělal, sympatický Mireček si totiž hned získal srdce všech televizních diváků.

Svou roli si "Pepík", jak mu tehdy všichni ze štábu říkali, pak zopakoval ještě v roce 1987, ve třetím dílu s názvem Jak básníkům chutná život. To už ale přicestoval z Konga, kde tehdy žil a pracoval jako režisér.

U filmu zůstal i poté, co v polovině 80. let z tehdejšího Československa odjel. Cestoval po Evropě a dokonce se dostal do Ameriky, kde se podílel na natáčení filmu s Eddiem Murphym. Tím ale jeho kariéra v zámoří skončila a on se vrátil do Konga, kde žije na pobřeží Atlantského oceánu, ve městě Point Noire.

A tam udělal Joseph parádní kariéru. Je úspěšným podnikatelem, šéfuje televizní stanici DVS plus.

Daří se mu i v soukromém životě. Žije s manželkou Josefínou, kterou poznal už před odjezdem do Československa a mají spolu pět dětí.

Na roli Mirečka Joseph sice vzpomíná, ale přiznal, že zub času zapracoval. "Už je to dvacet let, skoro všechno jsem zapomněl," řekl v rozhovoru pro MF Dnes. "Doufám, že se mi kolegové ozvou a obnovíme kontakty. Taky bych strašně rád jel znovu k vám. Ale jen se ženou. Třeba na karlovarský festival," uzavírá Joseph.

Reklama

Další články

Načítám