Hlavní obsah
Článek

V 80. letech minulého století znal tuto pohlednou slečnu každý televizní divák. Jana Janatová, dnes Havlatová (*1. 3. 1968), byla opravdu nepřehlédnutelná. Nejvíc nám utkvěla v paměti jako školačka Jitka Povejšová ze seriálu My všichni školou povinní (1984), která měla plnit umělecké ambice své matky Alice v podání Jany Preissové (73). O obsazení Janatové rozhodlo mimo jiné i to, že se Preissové skutečně podobala.

Mladší verze Jany Preissové

O rok později ztvárnila v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře postavu Jany Preissové (Terezu Cirklovou) v mladším věku. Tím se jí vlastně splnilo její dětské přání, protože právě tuto herečku měla Janatová ráda už jako malá holčička a toužila se jí podobat. Vedle toho byl ale jejím velkým snem balet. I ten si Janatová splnila – od šesté třídy navštěvovala baletní konzervatoř v Praze.

Zde začala pokukovat i po herectví, a přestože o ni měli filmaři zájem, zvolila nakonec jinou profesní cestu. V jednom rozhovoru řekla, že jí filmová branže neseděla po morální stránce.

Sportovní gymnastika i krasobruslení

Éterická kráska se rozhodla, že dá přednost tanci a choreografii. Vystupovala v karlínském divadle, původně jako baletka, časem jí začali nabízet i pěvecké a herecké úlohy. Ze scény ale nakonec odešla, mj. i proto, že chtěla mít víc času na rodinu. Stala se trenérkou sportovní gymnastiky ve středisku vrcholového sportu a své svěřenkyně připravovala v prostných na olympiádu. Trénovala také v mladoboleslavském a nymburském krasobruslařském oddíle. Za zmínku jistě stojí, že jejího tréninku se párkrát zúčastnil i Tomáš Verner (35).

Každá žena může vypadat dobře

Svoje působení mezi krasobruslaři ukončila poté, co potřetí otěhotněla. A rozhodla se, že změní směr – zařídila si půjčovnu svatebních šatů v Sázavě a pak ještě jednu v Benešově. Navrhovala i vlastní šaty pod značkou HJ original, ale to už dnes dělá jen pro radost. Havlatová dnes působí hlavně jako kvalifikovaná kosmetička, kadeřnice a vizážistka.

„Přicházejí ke mně také ženy a dívky, které si o sobě myslí, že nejsou dostatečně krásné. Vždy přijdeme na cestu, jak si zvýšit zdravé sebevědomí a cítit se žensky,“ píše Havlatová na svých stránkách s tím, že nepřetváří image zákaznic k obrazu svému, ale podtrhuje jejich přirozenou krásu podle jejich konkrétní povahy.

Úspěšná autorka

Někdejší představitelka Jitky Povejšové v sobě objevila i další talent – když byly její děti malé, začala psát pohádky. Ta první, kterou nazvala Prsten sněhového krále, vyšla ve zdramatizované formě jako audiokniha. Její další pohádku O Jeníčkovi a Mařence aneb Jak to všechno dobře dopadlo uvede v červnu v obnovené premiéře plzeňské Divadlo J. K. Tyla na své Malé scéně.

Zajímavostí je, že ke své muzikálové inscenaci složila Havlatová nejen libreto, ale i hudbu. Ve výčtu činností, které tato sympatická dáma zvládla, můžeme zmínit i muzikálové dětské divadlo v Sázavě, které vedla pět let, nebo její kurzy v Baletní akademii v Benešově. Jana Havlatová je prostě ženou devatera řemesel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám