Hlavní obsah
Článek

Mistr napění a strachu Alfred Hitchcock, jehož filmy patří dodnes u všech generací k těm nejoblíbenějším, byl v soukromí velký podivín. Už jako dítě velmi problematicky navazoval přátelství s ostatními. Sám o sobě říkal, že i doma vždycky sedával někde stranou a pozoroval, co dělají jiní.

Měl také velice komplikovaný vztah ke své vlastní matce. To se odrazilo i na vztahu k ženám. Teprve po letech vyplavalo na povrch tajemství, že ačkoli sám miloval krásné ženy a ve filmu velmi často zdůrazňoval erotické dusno a napětí, neměl rád sex. Svědčí o tom i fakt, že se svou ženou měl styk pouze jedenkrát. „Sám říkal, že měl s manželkou Almou jenom jeden sexuální zážitek, aby zplodil dítě. Pak už se jejich vztah odehrával v platonické rovině.  Alma pro něj nebyla symbolem krásy, ten představovaly blonďaté krásky v jeho filmech,“ uvedl nedávno v rozhovoru filmový historik Věroslav Hába.

Jeho jediná dcera Patricie si zahrála například v jeho snímku Cizinci ve vlaku. I dnes se těší výbornému zdraví. Je jí 83 let. Filmařské mistrovství Alfreda Hitchcocka si můžete připomenout už tento týden, kdy Česká televize uvede jeho nesmrtelné filmy Okno do dvora a Vertigo.

Reklama

Další články

Načítám