Hlavní obsah
Článek

Od prvního filmu ze slavné série Harry Potter a Kámen mudrců po první díl s podtitulem Relikvie smrti byl David Holmes dublérem představitele titulní role Daniela Radcliffa. Při zkoušce jedné scény však v roce 2009 došlo k nehodě, po níž mladík zůstal na vozíčku. V době neštěstí mu bylo 27 let.

Na place došlo k explozi, která Davida odhodila na stěnu. Když se probral ze šoku, ležel na zemi a necítil nohy. „Můj koordinátor mě chytl za ruku a řekl: ‚stiskni mi prsty‘. Mohl jsem pohnout paží a chytnout ho, ale stisknout jsem ho nedokázal. Když jsem se na něj podíval, poznal jsem, že se stalo něco vážného,“ popsal webu The Mirror pět let po nehodě.

David s kolegy z Harryho Pottera Matthewem Lewisem a Tomem Feltonem

V nemocnici se muž, který pohyb miloval, dozvěděl zdrcující verdikt: od pasu dolů zůstane ochrnutý. „Moje první myšlenka byla, aby to neříkali mámě a tátovi - aby si nedělali starosti. A taky jsem přemýšlel o tom, že nebudu moct tančit nebo mít sex.“ Podstoupil několik operací a na nemocniční posteli strávil 9 měsíců.

Navzdory těžkostem, které mu osud přichystal, David říká, že důležité je zůstat pozitivní.

„Nenechal jsem tu nehodu ovlivnit můj pohled na život, pořád jsem pozitivní a odhodlaný,“ říká David. S Danielem Radcliffem natočil podcastovou sérii Cunning Stunts o profesi kaskadérů a dublérů.

Od jeho nehody uplynulo už víc než deset let, Davidův zdravotní stav se stále mění. „Je spousta lidí, kteří jsou na tom mnohem hůř, takže se vlastně považuju za velmi šťastného,“ říká Holmes s obdivuhodným životním nadhledem.

Reklama

Další články

Načítám