Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeden z nejpopulárnějších francouzských herců Jean-Paul Belmondo (†88), který zazářil v celé řadě dnes již kultovních filmů, nás bohužel letos v září navždy opustil. S hereckým idolem se znovu setkáme na obrazovkách České televize a nebude chybět ani jeho legendární Muž z Acapulca (1973).

Bob Saint-Clar je nejrafinovanější agent na světě. Jeho osudy se prolínají s příběhem jeho autora, spisovatele brakových románů Françoise Merlina. Ten snil vždy o napsání kvalitní knihy, právě však dokončuje další román o nepřemožitelném agentovi. Na rozdíl od své postavy se však potýká se všedními starostmi a také s nedostatkem peněz, a to navzdory skutečnosti, že jeho romány hltají milióny čtenářů. François si svoje trable kompenzuje tak, že lidi, kteří mu znepříjemňují život, přenese do svých románů jako záporné postavy, s nimiž se jeho agent vypořádá.

Hodně hloupá nepozornost

Belmondo si v Muži z Acapulca střihl dvojroli spisovatele Merlina a agenta Saint-Clara. O herci, kterému Francouzi přezdívali Bébel, je známo, že většinu kaskadérských kousků absolvoval sám. Často si ale koledoval o malér. Ve Strachu nad městem (1975) uklouzl na střeše a chytil se na poslední chvíli okapu, ve filmu Zvíře (1977) mu tygr málem ukousl ucho. A k úhoně přišel i v Muži z Acapulca.

Zlomil si nohu při natáčení scény, kdy měl jako agent Saint-Clar vyskočit z auta. Ve scénáři byla totiž rychlost auta psána v km/h. Scéna se ale točila s americkým autem, které má tachometr udávaný v mílích za hodinu, a tak byla rychlost podstatně vyšší. Ještě že se nestalo nic horšího…

Spisovatel François Merlin jezdil ve stejném autě jako poručík Columbo ze stejnojmenného seriálu (1971-2003). Jedná se o Peugeot 403.

Strážci pořádku zasáhli

Hlavní zloduch Karpov byl v originální francouzské verzi albánským agentem. V českém dabingu se ale Albánie z politických důvodů nesměla objevit. Byla proto přejmenována na fiktivní republiku Marina Veneta. Stejně dopadla i hlavní hrdinka, jejíž jméno Tatiana pochází z Ruska, z čehož měli soudruzi osypky. A tak ji u nás známe jako Ariannu (podle společnosti Les Films Ariane, která film produkovala).

S filmem měli problém nejen čeští cenzoři, ale i belgičtí strážci pořádku. Aby mohl být film přístupný i mládeži, vystříhali z něj všechny kultovní krvavé scény.

Inspirace pro Miss mokré tričko

Ariannu (ve dvojroli s Christine) ztvárnila nádherná Jacqueline Bisset (77), jejíž matka byla francouzsko-anglického původu a otec Skot. Herečka si vysloužila největší ovace o čtyři roky později v americkém filmu Hlubina.

Absolvovala v něm mj. scénu, ve které se potápěla v tričku bez horního dílu plavek. Díky její dokonalé postavě se film stal kasovním trhákem a inspiroval prý i vznik soutěže Miss mokré tričko.

Co možná ještě nevíte

K vděčným scénám filmu patří i hrdinova komunikace s neochotnými instalatéry a s elektrikářem, kteří mu měli opravit koupelnu. Elektrikáře hrál Jean Lefebvre (†84), kterého čeští diváci znají hlavně jako Fougasse („Sem se mi dívejte!“) z prvních čtyř filmů série o Četnících (1964-1970) s Louisem de Funèsem (†68) v hlavní roli. Jednoho z instalatérů „na zabití“ ztvárnil sám režisér Muže z Acapulca Philippe de Broca (†71).

Ve scéně s elektrikářem si můžete všimnout chyby. Když přichází do bytu, Merlin píše na novém psacím stroji. V dalším záběru je ale vidět starý psací stroj, který si jde spisovatel vyměnit za nový až poté. Tvůrci si nevšimli ani chybičky ve scéně, kdy má Merlin kopírovací papír zastrčený ve stroji obráceně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám