Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Také pohádka Princ a Večernice režiséra Václava Vorlíčka (†88) patří k velkým klasikám, které patří k naší sváteční pohodě. Princ Velen se v ní postará o štěstí svých sester a zaslíbí je kouzelným ženichům Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. Sám se ale musí ke sňatku s krásnou Večernicí dopracovat mnohem obtížnějším způsobem. Největším protivníkem na jeho strastiplném putování je zlý čaroděj Mrakomor, který si na Večernici dělá zálusk.

Šafránková byla první volbou

Velkou zásluhu na oblibě pohádky má mimořádně zdařilé herecké obsazení, kterému dominuje krásná Libuše Šafránková (†68) v roli Večernice. Prince Velena ztvárnil slovenský herec Juraj Ďurdiak (69) a part Mrakomora, pána všeho nečasu, nabídl zajímavou příležitost oblíbenému představiteli kladných rolí – Radoslavu Brzobohatému (†79).

Juraj Ďurdiak, kterého do češtiny nadaboval Petr Svojtka (†35), byl obsazen záměrně, protože tvůrci chtěli neokoukanou tvář. Naopak Libuše Šafránková byla okamžitou volbou.

Nezapomenutelná koupel

Štáb se potýkal s nedostatkem financí, a tak se muselo šetřit, kde to jen šlo. Jako příklad může posloužit šunková bitva, která se točila několik dní. Maso ale bylo pořád stejné, a tak ke konci zavánělo opravdu nepříjemně.

Nesměly se ani poničit nákladné róby, jejichž případné přešití nepřicházelo v úvahu. Proto se scéna, kdy princ Velen spadne se svými sestrami princeznami do rybníka, točila jako poslední. Nikdo ale nevěděl, že dno rybníka je zanesené páchnoucím bahnem, do kterého se všichni bořili. A trvalo pěkně dlouho, než se zápachu zbavili.

Vypomohl dikobraz

Ďurdiak s Brzobohatým museli absolvovat lekce v šermu, aby jejich duel působil věrohodně. Oba herce sice školil instruktor, ale každého zvlášť, a tak si nevšiml, že představitel prince Velena je levák. Přišlo se na to až na place, když se měl utkat s Mrakomorem.

Všichni princovi švagři byli oděni do nádherných kostýmů a korun, které symbolizovaly, čemu vládnou. Slunečník (Petr Svoboda, 69) tak měl logicky zlatý šat a korunu, ovšem její paprsky tvořily bodliny z dikobraza!

Nápověda pro diváky

Vloudila se i drobná chybička. Princ Velen se ve skalách utkal s loupežníky. Jeden z nich drží při souboji nůž – v záběru je ale poznat, že je to jiný nůž (zřejmě atrapa) než ten, kterým před chvílí krájel jídlo.

Mimochodem, všichni víme, že Velena na jeho nebezpečné cestě provázeli švagři v různých převlecích, aby mu udělili cenné lekce. Jedno z příkoří, které na něj nachystali, se odehrálo v hostinci U Zemské koule. Když z něj princ odchází, je vidět, že hospoda má ve znaku Slunce, Měsíc a vítr. Nejspíš šlo o nápovědu pro diváky, aby věděli, kdo vlastně zhýčkaného Velena testuje. Všimli jste si jí?

Pohádka se točila na mnoha místech, například Velen žil s otcem a sestrami na zámku Ploskovice a Večernice v Hrádku u Nechanic. Čaroděj Mrakomor sídlil na zřícenině hradu Krakovec u Rakovníka. K jeho souboji s Velenem došlo v Troskách v Českém ráji. Jako tzv. měsíční krajina posloužilo filmařům okolí Mostu.

Reklama

Další články

Načítám