Hlavní obsah
Michael Švec
Článek

Dosud nepojmenovaný druh ováda, který vědci objevili před třiceti lety v australském Queenslandu, se od nynějška bude nazývat podle americké zpěvačky Beyoncé (42). Ta se shodou náhod v těchto dnech stala matkou.

Slavná interpretka se tak sice navěky stane součástí přírodovědných knih, na druhou stranu její jméno ponese hmyz, kterému se u nás lidově říká hovado a je všeobecně považován za škůdce. Jeho kousnutí jsou navíc obzvláště bolestivá a nepříjemná.

Jak vysvětlil Bryan Lessard z australské vědecké agentury CSIRO, toto nebyly důvody, proč Scaptia beyonceae dostal jméno po slavné zpěvačce. Výzkumníky na ovádovi spíše zaujal velmi výrazný zadeček, který je navíc celý zlatý.

„Bylo to unikátní husté zlaté ochlupení na zadečku tohoto hmyzu, které mě přimělo pojmenovat jej na počest Beyoncé. Také mi ale šlo o to, ukázat zábavnou stránku taxonomie - pojmenovávání druhů,“ objasnil. Tento ovád byl navíc objeven v roce 1981, kdy se popová hvězda narodila.

Zpěvačka nebude prvním interpretem populární hudby, který má své vlastní zvířátko. Například po stingovi byla pojmenována žába Hyla stingi, po Franku Zappovi pak pavouk Pachygnatha zappa.

Související témata:
Queensland

Reklama

Další články

Načítám