Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

Štědrý den a rozbalování dárků není to největší lákadlo prosincových svátků. Nejvíc se lidí těší na vánoční večírky a oslavy všeho druhu, a to i přesto, že nám na krk dýchají proticovidová opatření.

Tyto akce jsou oblíbené hlavně proto, že se na nich konzumuje alkohol. Bohužel podnapilý člověk má pocit, že je pánem světa, a pouští se beze strachu do bláznivých dobrodružství. A někdy sedne i za volant. Ten pocit, že má všechno pod kontrolou, se pak řidiči rozplyne ve chvíli, kdy se něco stane. Přeživší opilec pak nejenom řeší s policisty řízení pod vlivem návykových látek, ale také může zapomenout na krytí způsobené škody z pojistky.

Portál nehod

U případů, kdy je prokazatelně na vině alkohol, pojišťovny obvykle požadují po viníkovi takzvaný regres, tedy úhradu prostředků, které zaplatily poškozenému z povinného ručení viníka. Na webu portalnehod.cz najdete místa s nejvyšším počtem nehod u nás podle nejrůznějších příčin - i ty kde hrál roli alkohol a droga. Na provozu portálu se podílí Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven.

K dopravní nehodě dochází vlivem mnoha skutečností. Nehody pod vlivem alkoholu mají jedny z nejhorších následků – takřka v polovině z nich dojde k poranění nebo úmrtí jejich účastníků. Pro srovnání – u dopravních nehod zaviněných některou z jiných příčin, jsou ranění nebo mrtví pouze u necelé pětiny z nich.

„Z naší analýzy však plyne alespoň jedna pozitivní skutečnost, a to opětovný pokles podílu alkoholu na nehodách. V roce 2021 došlo k mírnému poklesu nehod pod vlivem alkoholu na cca 5% podíl proti 5,4% podílu v roce 2020, kdy naopak došlo k nárůstu vůči rovněž 5% podílu v posledním předpandemickém roce 2019,“ uvádí Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů (ČKP), která se zároveň podílí na provozu Portálu nehod.

Foto: portalnehod.cz
Alkohol za volant zkrátka vůbec nepatří

Kde se nejvíc bourá a kde téměř vůbec

Česká kancelář pojistitelů eviduje, ve kterých okresech České republiky dochází k nehodám pod vlivem alkoholu nejčastěji. Kdo tipuje, že nejhorší je Morava, nemá tak úplně pravdu. Z deseti nejhorších okresů jsou moravské jenom tři: Znojmo, Břeclav a Blansko. Nejhorším okresem je ovšem Plzeň – Sever. Spojení Plzně a nejslavnějšího českého piva v této souvislosti asi nebude náhoda. Další neukázněné okresy jsou vesměs na jihu a jihozápadě Čech: Jindřichův Hradec, Tachov, Klatovy, Český Krumlov, Písek, Cheb. U všech těchto okresů je podíl nehod pod vlivem alkoholu na celkovém počtu dopravních nehod zhruba desetiprocentní.

Takřka neuvěřitelné je prvenství na opačné straně spektra, tedy mezi okresy, kde se pod vlivem alkoholu bourá nejméně. Nejlépe je na tom Praha, následovaná Třebíčí, Rakovníkem, Ústím nad Labem, Mostem, Jihlavou, Pelhřimovem, Louny, Benešovem a Litoměřicemi. Všude tady je podíl nehod pod vlivem alkoholu na celkovém počtu dopravních nehod zhruba tříprocentní.

Smutné prvenství

Přes svůj příznivý výsledek má podle Portálu nehod Praha ovšem jiné smutné prvenství. Nejrušnější pražské křižovatky obsadily první příčky mezi místy s nejvyšším absolutním počtem bouraček pod vlivem alkoholu a drog. Praze v tomto žebříčku zdatně sekundují Plzeň a Ostrava.

„Kromě toho, že se na Portálu nehod dozvíte, kde se nejvíce stávají nehody, zjistíte i jejich nejčastější příčiny včetně výše škod nebo závažnosti zranění. Přehledná mapa nabízí také seznam TOP 10 nejrizikovějších míst po jednotlivých krajích či okresech. Dohledat si zde můžete i konkrétní místo nehod na mapě,“ upozorňuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Řidiči se pod vlivem návykových látek chovají jinak, než by se choval střízlivý člověk. Méně se soustředí, mají pomalejší reakce, ztrácí odhad, více riskují a někteří jsou i agresivnější. A tak srdnatě jezdí na červenou, nedodržují bezpečnou vzdálenost za vozidlem, nevěnují se plně řízení vozidla, kašlou na dávání přednosti tam, kde je k tomu nutí dopravní předpisy, a… bourají. O fatálních následcích těchto nehod se už netřeba zmiňovat, za zmínku ale stojí, že materiální škody jsou obvykle vyšší než u nehod způsobených střízlivými řidiči. Podle České kanceláře pojistitelů to je až o třicet procent.

Dobrá rada na závěr

Než půjdete cokoli slavit, schovejte klíčky od auta a zapomeňte na to, že jste řidiči. Máte tak naději, že i letošní vánoční čas ve zdraví přežijete.

Foto: Shutterstock.com
Nezkažte si život zbytečnou chybou!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám