Hlavní obsah
Článek

Na radu rodičů vystudovala „něco praktického“, snu o pěvecké kariéře se ale Edita Randová nevzdala. Po studiích ekonomie začala pracovat jako referentka letového provozu a po práci pilně docházela na hodiny zpěvu, klavíru a nauky. „Kolegové si tehdy klepali na čelo,“ vypráví Super.cz úspěšná pěvkyně, která ovládla domácí i světová pódia.

Její umělecká kariéra začala ve sboru pražského Hudebního divadla v Karlíně. Po mateřské pauze pak nastoupila do Státní opery, do tzv. sboru s povinností sól, následovala kariéra sólistky. A poté se rozhodla, že odejde na volnou nohu.

Randová je známá také v zahraničí, např. v Německu, a především v Itálii, kterou miluje. K úspěchu na tamní scéně ale vedla dlouhá cesta. Trvalo deset let, než začala sklízet ovoce svého snažení. Mezitím se snažila kontaktovat tamní studia, rozesílala demo nahrávky, a vše si platila ze svého.

První vystoupení jí otevřelo dveře k dalším nabídkám, dnes má jen v Itálii, za běžných okolností, nezatížených koronavirovou pandemií, pětadvacet koncertů ročně.

Kromě koncertování dává Randová soukromé lekce a také se angažuje v popularizaci vážné hudby mezi mladými lidmi, a to festivalem Tóny nad městy, jehož už dvacátý ročník právě probíhá (do 24. listopadu).

Mimořádnou houževnatost Randová projevuje také mimo uměleckou scénu. Ekonomii totiž neopustila, u oboru, který, jak říká, miluje, zůstala a je i v něm velmi úspěšná. Na Vysoké škole ekonomické v Praze přednáší management hudby a plánuje si dodělat doktorské studium.

Je vášnivou čtenářkou, takže ve volném čase s radostí usedá ke knihám, miluje i dobré filmy a zvířata. Chová fretku Ralfa.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám