Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo by neznal Rusalku – tragický příběh vodní víly, která se kvůli lásce k pozemskému princi stane lidskou bytostí? A už jste viděli filmové zpracování této světoznámé opery Antonína Dvořáka? Od 3. listopadu vám videoportál Stream nabídne hudební drama Rusalka, které v roce 1977 natočil Petr Weigl. Jeho adaptace, jíž předchází filmové zpracování Václava Kašlíka z roku 1962 a dva televizní filmy z let 1960 a 1975, představuje čtvrté a zatím poslední převedení tohoto operního díla do filmové podoby.

Umění převést operu na filmové plátno

Petr Weigl mnohokrát osvědčil své kvality jako divadelní, filmový a televizní režisér a dramaturg. K vrcholům jeho tvorby patří právě filmová ztvárnění klasických oper, ovšem Rusalka patří jednoznačně k nejpůsobivějším.

Zatímco ostatní tři filmové adaptace se víceméně drží zavedených schémat s důrazem na českou pohádkovou tradici, Weigl přistoupil ke dvořákovsko-kvapilovské látce zcela po svém a v mnoha směrech se od klasické interpretace odchýlil. Výsledkem jeho režijní koncepce tak není naivně romantická pohádka, ale spíš příběh se silně existenciálním podtextem.

Křehká éterická Rusalka

Stejně jako v dramatizaci pohádky Radúz a Mahulena (1970) si Weigl do hlavní role vybral slovenskou herečku Magdu Vášáryovou a byla to opět trefa do černého – její Rusalka je krásná, éterická, milující i tragická bytost (pěvecký part obstarala slavná operní pěvkyně Gabriela Beňačková).

Mladší sestru u nás známější Emílie Vášáryové máme v Česku stále zafixovanou jako herečku. Magda Vášáryová přitom už dávno nehraje – druhou polovinu profesní kariéry vyhradila politice. Na počátku 90. let působila mj. jako velvyslankyně ČSFR v Rakousku, později byla velvyslankyní Slovenské republiky v Polsku. Každopádně filmy, které natočila, se stále těší velké oblibě a patří mezi klenoty české kinematografie. Kromě Rusalky zmiňme ještě snímky Marketa Lazarová, Princ Bajaja či Postřižiny.

Pohledný mužný princ

Výborný je i Milan Kňažko v roli prince (zpěv Peter Dvorský). Tohoto slovenského herce si čeští diváci pamatují především z filmu Dobří holubi se vracejí. Také Kňažko přerušil po roce 1989 kariéru a věnoval se vysoké politice, na rozdíl od Vášáryové se ale k herectví vrátil. České publikum ho může nyní vídat na scéně Divadla Na Jezerce – exceloval zde například ve hře Shylock a za svůj výkon v roli Jona získal také zaslouženě Cenu Thálie 2016. Od prosince 2019 účinkuje společně s Jiřinou Bohdalovou v inscenaci Gin Game.

Točilo se hlavně v exteriérech

Do role vodníka byl obsazen Přemysl Kočí (zpěv Ondrej Malachovský), dále se můžete těšit na Dagmar Veškrnovou (dnes Havlovou), která ztvárnila postavu kuchty (zpěv Daniela Šounová), ačkoli v původním libretu vystupuje kuchtík.

S výjimkou záběru interiéru princova zámku při úvodních titulcích je celý film důsledně natočen v exteriérech, mj. v Průhonicích, Mariánských Lázních a na zámcích Herrenchiemsee a Nymphenburg v Německu.

Rusalku, která vznikla v koprodukci se západoněmeckou společností Bavaria München, můžete na Streamu zhlédnout kdykoli. Milovníci českých filmů si přijdou na své i každé úterý od 20:00 hodin, kdy vysílá českou klasiku Televize Seznam.

Související témata:
Rusalka

Reklama

Další články

Načítám