Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Britská herecká legenda Eileen Atkins nesouhlasí s názorem některých svých kolegyň, že pro ně od jistého věku nejsou role. Takové herečky Atkins označila za „moc ješitné“.

„Mnoho těch hereček je až moc ješitných. V minulosti to byly krásné mladé ženy a najednou už nejsou, tak tvrdí, že pro ně nejsou role. Ale je jich plno - pokud je člověk ochotný vypadat mizerně,“ uvedla sedmaosmdesátiletá herečka pro magazín The New Review.

Atkins mohli fanoušci vidět například v úspěšném seriálu Koruna, kde si zahrála královnu Marii z Tecku. Na natáčení vzpomínala tak, že její role byla převážně o ležení v posteli a kouření cigaret.

Herečka za sebou má víc jak sedmdesátiletou kariéru a filmy jako Garderobiér, Rozsudek smrti, Vražda v Orient Expresu, Návrat do Cold Mountain či Kouzlo měsíčního svitu. Věnuje se také divadlu. V roce 2001 byla povýšena do šlechtického stavu.

Spolu s nedostatkem rolí některé herečky upozorňují na typy postav, které jsou starším ženám nabízené. Podle herečky Patricie Hodge jsou to obecně typy „starých panen, sedících v koutě a plivajících jedovaté komentáře“.

„Anebo máte demenci!“ uvedla v rozhovoru pro Radio Times. Právě proto se vrátila k divadlu, které jí dle jejích slov nabízí více kvalitních příležitostí.

Reklama

Další články

Načítám