Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zemřela herečka Libuše Billová. Bylo jí 87 let. Informaci o jejím úmrtí přineslo Městské divadlo Brno.

Vynikající divadelní herečka byla i známou dabérkou a značnou část života spojila také s televizní tvorbou. Hrála téměř ve dvaceti filmech (např. Kufr plný nadějí, Hauři, Šance jako hrom, Podzimní návrat, Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu ad.) a seriálech jako Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Černá sanitka či Vinaři.

Významnou součástí její herecké činnosti byla práce pro dabing (lítala jsem z rádia do dabingu a nazpět, vzpomínala), za niž byla roku 2006 oceněna Cenou Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Její zřejmě nejznámější dabingovou rolí byla Gábi v populárním maďarském seriálu Smolíkovi. Jejím mnohaletým životním partnerem byl herecký kolega Maxmilián Hornyš.

Libuše Billová byla známá nejen pro svůj svérázně drsný ženský šarm, velký vnitřní přetlak a temperamentní razanci, ale také příznačně charakteristickou potřebu hledat ve svých rolích lidský rub i líc. Na otázku, zda by při možnosti volit ještě jednou svou životní dráhu znovu zvolila herectví, odpověděla v roce 1997 pro časopis Dokořán: Nikdy bych si nebyla uměla představit, jak je to náročné. Tahle profese chce celého člověka a já jsem se jí dala ráda…

Reklama

Další články

Načítám