Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

První československá SuperStar, zpěvák, skladatel, textař a hudebník Martin Chodúr (34) během pandemie nezahálel. Již na začátku října se můžeme těšit na jeho nové album Tisíc a jedna noc, které předznamenává videoklip k písni Beskydy v mlze, který vám premiérově přinášíme. "V té desce je toho zatím nejvíc ze mne samotného," míní Martin.

„Inspirací k napsání písně Beskydy v mlze byla představa husté bílé mlhy, která splývá s lehce erotickou vizí mileneckého páru na bílé posteli, která se zároveň stává malířským plátnem," popisuje Chodúr svoji vizi, podle které klip vznikl. "Natáčelo se na vrcholu Skalka horského masivu Ondřejník v Beskydech a také ve studiu s mojí aktuální kapelou Mach. Název je takový dvojitý vtip - jednak jako ta rychlost a zároveň moje jméno. Hrajeme v různých sestavách a s orchestrem jsme nejrychlejší," smál se.

Novou desku vydává téměř po třech letech od vánočního desky, po šesti letech jde pak o další řadové autorské album. "Napsal jsem hudbu i texty, hrál jsem jako multiinstrumentalista na klarinet, flétnu, saxofon, trumpetu, piano, klávesy i kytaru. Zbytek obstarala kapela, ale protože se točilo v covidovém období, často jsme natáčeli každý zvlášť. I proto jsem si doma zařídil i nahrávací studio. Měl jsem také víc času experimentovat, zároveň jsem album i produkoval, takže je to moje nejosobnější deska," upřesnil s tím, že se inspiroval Šeherezádinými příběhy, které jsou tematicky velmi pestré a stejně pestrý je i hudební styl písní.

Na jedné z nich se podílel i jeho malý syn Martínek. "Jde o píseň Malí lidé, která je o dětství. Martínek tam recituje kousek textu. Je tam i díky tomu, že jelikož jsem nahrával hodně doma, písničky zná a zpívá si je. Má svoje oblíbené, které chce pouštět i v autě," rozněžnil se zpěvák.

"Album je o vztahu dvou lidí a také o tom, jak se vyvíjí, když se jim narodí dítě. Trochu moje fiktivní a metaforická biografie. Je tam toho opravdu hodně ze mě, zpětně objevuju další věci, o nichž jsem si myslel, že je vím jenom já, a přitom jsou napsané v písních. Ale pro mě je důležité, aby tam našel kousek sebe úplně každý," dodal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám