Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jedna z našich nejoblíbenějších hereček objevila kouzlo divadelních prken v devíti letech, kdy poprvé stanula na jevišti karlovarské scény v pohádce Císařovy nové šaty. V první půlce představení hrála kuchtíka zámecké kuchyně, ve druhé dívenku, která křičí, že císař pán je nahý. A právě tehdy se Daniela Kolářová (77) do divadla zamilovala, ale rozhodnutí o tom, že půjde studovat DAMU, padlo až na střední škole. Naštěstí ji přijali hned napoprvé. Jinak by šla na knihovnickou školu a my bychom byli ochuzeni o její talent a skvělé herecké výkony.

Kterou filmovou roli má nejraději?

Kolářová měla štěstí na dobré role a začala být populární už brzy po studiích na DAMU. Vedle četných divadelních postav – přes 40 let byla členkou Divadla na Vinohradech – ji proslavily dnes již legendární filmy a seriály jako Slasti Otce vlasti (1969), Taková normální rodinka (1971), Noc na Karlštejně (1973), Podnájemníci, Léto s kovbojem, Na samotě u lesa (všechny 1976), Kulový blesk (1978), Obecná škola (1991), Vratné lahve (2007), Kawasakiho růže (2009) aj.

Sama herečka má nejradši svou roli šikanované učitelky Maxové z filmu Obecná škola: „Bylo mi jí z duše líto,“ vyprávěla v jednom rozhovoru. „Ona spadala do generace učitelek, které nesměly mít děti. A já si k ní vystavěla celý životopis. Představovala jsem si, jak žije s maminkou v malém domečku, mají hospodářská zvířata a ona musí každé ráno obstarat maminku, nakrmit králíky a nasypat slepicím. Nemá žádnou možnost seberealizace v partnerském vztahu, v osobním životě… A pak jde do školy a tam na ni ještě čeká třída s tím grázlem…“

Hanzlík i Svěrák

Během kariéry se Kolářová často objevovala po boku Jaromíra Hanzlíka (76). Partnery hráli v celé řadě filmů i seriálů, a i když je lidé považovali za skutečný pár i v reálu, nebylo tomu tak. Hereččiným manželem byl kolega Jiří Ornest (†70), se kterým měla dva syny, Šimona a Matěje.

Hereččiným častým filmovým partnerem je také Zdeněk Svěrák (88), se kterým ji příští rok uvidíme ve filmu Betlémské světlo. Vtipné bylo, že když spolu hráli ve Vratných lahvích, v jejich filmové domácnosti visela třicet let stará fotka, kterou si pořídili při natáčení komedie Na samotě u lesa.

Do politiky už by nešla

Za zmínku jistě stojí, že v porevolučních letech se herečka stala poslankyní České národní rady. Politiku pečlivě sleduje i nadále, ale už by do ní nešla, protože působení na tomto postu jí sebralo hodně energie. Zároveň ji ale obohatilo o nové zkušenosti – překvapilo ji, jak dokáže moc zamávat s lidskou povahou.

Zahrada jak ze škatulky

Oblíbená herečka má blízký vztah k přírodě, která ji podle jejích slov vede k pokoře a poskytuje jí mír a pohodu. Kdysi na sebe prozradila, že v jiném životě by se ráda živila jako zahradní architektka. Ostatně, se zahradničením má bohaté zkušenosti. Na chalupě má velkou zahradu, kde se ráda hrabe v hlíně a těší ji, když vidí hmatatelné výsledky své práce.

Musela si tu opravdu máknout – když dům koupili, pozemek byl zanedbaný, plný náletů a kopřiv. Mnoho let jen likvidovala plevel a celý terén předělávala k obrazu svému. Dopustila se při tom i spousty začátečnických chyb, ale dnes už jsou výsledky jejího snažení znát.

Kdy ji přepadala hrůza

Zahradničení je navíc oproti herectví individuální práce, ve které člověk není závislý na dalších lidech. „Hrůza vás přepadá, když máte před sebou hloupou hru a režiséra, který je zamindrákovaný, a ještě si to vylévá na hercích. To byly nejčastěji hry za totality k nějakému výročí,“ zavzpomínala v jednom rozhlasovém interview Kolářová, která v těchto dnech slaví půlkulatiny. Přejeme jí pevné zdraví a hodně dobrých režisérů i rolí.

Reklama

Další články

Načítám