Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Legendární Spirituál kvintet se definitivně v září a říjnu rozloučí s fanoušky. Velkolepou oslavou svých odložených šedesátin v pražské Lucerně uzavře kapela svoji bohatou historii. První česká i československá folková skupina se po šedesáti letech rozhodla definitivně ukončit svoji dráhu.

Z původní sestavy už zbyl jen jediný člen a také zakladatel Spirituál kvintetu Jiří Tichota (84). "Zpíváme písničky, které bychom rádi zazpívali a zahráli vám všem, kteří se doufám těšíte na naše poslední, oficiální muzikantské rozloučení s vámi. Hudba je pro nás, jako v jiných dobách, věcí naděje, tak si držme palce,“ říká.

Fanoušci uslyší nejslavnější písně, které se více než půl století ozývaly skoro na deseti tisících koncertů. Spirituál kvintet je první kapelou, která v roce 1960 otevřela éru československého folku. V době komunistického režimu několikrát bojovala se zákazy. V listopadu roku 1989 vystupovali na balkoně pražského Melantrichu, o rok později si mezi členy skupiny na pódiu zazpívali dva prezidenti, George Bush starší a Václav Havel. Kapela hrála také pro prezidenta Billa Clintona a první dámy USA a ČR.

V roce 2012 obdržela Diamantovou desku za milion dvě stě tisíc prodaných nosičů. Po šedesáti sezónách zastavil plně koncertně vytížený Spirituál kvintet až covid-19 a odešel také druhý nejstarší člen skupiny Dušan Vančura. Ve dvaaosmdesáti letech zemřel na zánět zubu, kdy se mu sepse rozšířila do celého organismu, protože se kvůli pandemii bál jít k zubaři.

Od pátku 10. září proběhne posledních třináct koncertů kapely v pražské Lucerně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám