Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Snaží se držet pravidla, že charita má lidi hlavně bavit. Aby získala finanční prostředky na rehabilitaci hendikepovaných dětí, začala Barbara Nesvadbová (49) navrhovat módní doplňky. „Ve fondu navrhujeme spoustu věcí. Já jsem dělala kolekci oblečení, dělali jsme holínky a s jednou kloboučnickou firmou jsme vytvářeli klobouky,“ popsala spisovatelka a filantropka svou tvorbu, která by vyplnila už jeden celý šatník.

Zakladatelka nadačního fondu Be Charity se v loňském roce spojila s českou klenotnickou značkou a navrhla kolekci náramků Iluze. Díky prodeji náramků se srdíčky z bílého, růžového a žlutého zlata se podařilo vybrat 167 318 korun, které poputují na rehabilitaci statečné Leonky Plintové. „Leonka je odhodlaná a milá holka. Vidím na našich dětech, jak makají během psychomotorické rehabilitace. Vidím děti, které najednou přejdou ulici nebo pomáhají mámě péct vánočku. To jsem u vytržení,“ komentuje s dojetím Bára.

Byli jsme u toho, když Bára přebírala šek, a bylo vidět, že si velmi rozumí s malými dětmi. „Mám děti nesmírně ráda. Užívala jsem si, když byla Bibiana malá. Jednou mě vyhodili z dětského hřiště. Argumentovala jsem slovy, že jsem jako průměrné větší dítě a že můžu na skluzavku,“ vtipkovala Bára. „Je mi líto, že nemám víc dětí,“ posteskla si Bára a jedním dechem uvedla: „Ale ve fondu jich mám 74, tak se vyřádím.“

Spisovatelka sice doma nemá malé dítě, ale napsala pro nejmenší knížku. „Když mě oslovili z Asociace společenské odpovědnosti s tématy udržitelného rozvoje a ptali se, jestli bych jim o tom nedokázala napsat knížku, tak jsem přijala. Tři týdny před odevzdáním jsem neměla ani řádek. Posledních čtrnáct dní jsem denně psala a nějak jsem to zvládla,“ popisuje vznik dětské knihy Bára, která ale hodlá psát spíš pro dospělé: „Je složité psát pro malé čtenáře, když člověk nemá bezprostřední kontakt s těmi dětmi.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám