Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V kapli svatého Václava na Vinohradském hřbitově v Praze se konalo poslední rozloučení s herečkou Zdenkou Procházkovou. Představitelka filmové Lídy Baarové zemřela 25. srpna ve věku 95 let.

Rozloučení proběhlo formou smutečního setkání, které zorganizovali pozůstalí a přátelé Zdenky Procházkové. Poklonit se její památce přišli například režisér Lídy Baarové Filip Renč (58), novinář Václav Žmolík (62) s dcerou, operní pěvkyní Karolínou Žmolíkovou, zpěvačka Jitka Zelenková (73), scenárista a příležitostný herec malých rolí Gustav Oplustil (95), herec a bývalý baletní mistr Vlastimil Harapes (75), hudebník Jiří Stivín (78), herec Jaroslav Satoranský (81) či zpěvák Jan Smigmator (35).

Zdenka Procházková hrála mimo jiné ve filmech Týden v tichém domě (1947), Návrat domů, Daleká cesta (oba 1948), A pátý jezdec je Strach (1964), Tajemství velikého vypravěče (1971) či Čas sluhů (1989).

V roce 1966 ji oslovil dokonce Hollywood a nabídl jí roli ve filmu Roztržená opona po boku Paula Newmana (†83) – tu ale ke své velké lítosti musela odmítnout. Měla totiž strach, aby její odchod do zahraničí nějak neublížil jejím rodičům. Její poslední velkou filmovou příležitostí byla postava Lídy Baarové ve stejnojmenném snímku (2016) režiséra Filipa Renče.

Reklama

Další články

Načítám