Hlavní obsah
Článek

Že je pes věrným přítelem člověka, a někdy až za hrob, to jasně dokázal hrubosrstý jezevčík Karel v září zesnulého režiséra Otakara Vávry (†100). Milované němé tváři kontroverzního filmaře totiž puklo srdce žalem a krátce po páníčkově skonu také pošel. „Bylo to hned po Vávrovi, maximálně měsíc. Nebyl přitom vůbec starý. Jen se mu stýskalo,“ prozradila Super.cz manželka režiséra Jitka Němcová.

I Vávra svého psího přítele miloval. „Odpoledne si pospím, pokud mě nebudí Karel, to je hrubosrstý jezevčík, který chce pořád házet míček nebo štěká na naši kočku,“ říkal v rozhovoru pro Lidovky ještě na jaře loňského roku. Před Karlem obýval Vávrovu domácnost jezevčík Hubert, který byl vůbec prvním psem po jeho boku. Ani Jitka Němcová nyní nezůstane dlouho bez psího kamaráda.

„Rozhodně chci dalšího psa. Ale teprve se mi bude dělat,“ naznačuje, že rodiče už jsou pro budoucího člena její domácnosti vybráni. Němcová se po smrti dlouholetého manžela rozhodla opustit drahý byt v Praze u Strossmayerova náměstí. „Je to pro mě zbytečně velké. V březnu se přestěhuji,“ uvádí vdova, která po boku režiséra filmů jako Jan Hus, Kladivo na čarodějnice nebo Romance pro křídlovku strávila čtyřicet let. A i když ji na konci roku čekaly první Vánoce bez něj, nesmutnila.

„Zvládla jsem je bez problémů. Byla jsem s maminkou. Dřív jsem se u ní vždy jen otočila, protože jsme běžela domů postarat se o Vávru, takže teď jsme si to spolu konečně užily," říká sama uznávaná dokumentární režisérka. Ta pro svého zesnulého manžela chystá velkou poctu.

„Rozhodla jsem se, že pro pana Otakara Vávru udělám stálou galerii. Budou tam všechny věci. Scénáře, ceny, rozpracované věci, originální vpisky, nádherné fotky i klobouček. Místo už mám. Tohle přece patří na Barrandov,“ dodala Jitka Němcová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám