Hlavní obsah
Článek

Všichni asi tušíme, jak důležitý je kvalitní spánek pro náš odpočinek i celkové zdraví těla nebo třeba pro schopnost soustředění se při práci. I přesto často podceňujeme to, kde a na čem spíme. Věděli jste, že matraci nestačí jen správně vybrat, ale je třeba o ni pak i náležitě pečovat?

To, jestli se v noci dobře vyspíte a ráno se probudíte plní sil, záleží na mnoha faktorech. Těmi jsou příjemný vzduch v ložnici, správně postavená postel nebo třeba to, jestli chodíte spát a vstáváte pravidelně ve stejný čas. Nejdůležitější roli ale hraje matrace. Pokud se totiž v noci převalujete a špatně se vám leží, nepomůže ani ta nejdůslednější spánková hygiena.

Správná matrace poskytuje oporu celému tělu, zajišťuje přirozené zakřivení páteře a vyrovnání hlavy, ramen a boků, a to v jakékoli poloze. Pomáhá také regulovat tělesnou teplotu. Kvalitní matrace, například značky Dormeo, je chráněna proti roztočům, virům a bakteriím, čímž zamezuje vzniku nebo zhoršování alergií. Jde-li o dvojmatraci, musí také zajistit, že vás nebudou rušit pohyby partnera.

Foto: Dormeo
Spaní na společné matraci by mělo být pro oba pohodlné

Proč je třeba měnit matraci

Jenže i sebelepší matrace stárne. Představte si, že po pěti letech, kdy jste na ní prospali 15 000 hodin, obsahuje více než pět kilogramů kožních částeček. Po deseti letech je to dvojnásobek. Tou dobou také matrace obsahuje zhruba deset milionů roztočů. Proto odborníci ze společnosti Dormeo doporučují nejpozději po deseti letech matraci vyměnit za novou.

V opačném případě si koledujete o alergie, které se mohou projevit například tím, že máte často pocit nachlazení, aniž byste nachlazení skutečně byli. Hromadění roztočů, potu, kožních šupinek a vlhkosti může přispět i ke změně tvaru matrace, která pak už neposkytuje správnou oporu a pohodlí.

Foto: Dormeo
Starejte se o svou matraci správně a bude vám dobře sloužit deset let

Jak se o matraci starat?

Abyste matraci co nejvíce uchránili před usazením roztočů, ale i prachu, odumřelé kůže nebo potu, je třeba ji čistit. Jednou měsíčně matraci vysajte, abyste odstranili prach a další drobné nečistoty. Pokud jsou na matraci skvrny od rozlití tekutin nebo potu, použijte čisticí roztok na bázi enzymů, odstraňovač skvrn, jemný prací prostředek nebo jedlou sodu a vyčistěte je kartáčem na prádlo, poté vyždímejte. Čas od času matraci také vyvětrejte. Pořiďte si chránič matrace, který lze jednoduše prát.

Dbejte však nejen o čistotu, ale i o tvar matrace. Nedovolte dětem, aby po ní skákaly, a také nikdy nespěte na matraci bez roštů. Matrace vás správně nepodrží, pokud je umístěna na špatném základu. Lamely pomáhají celkovému výkonu matrace a zároveň zvyšují prodyšnost spací plochy.

Pokud plánujete koupi nové matrace, využijte slevu 20 % na všechny matrace, kterou do 20. 9. 2021 nabízí značka Dormeo.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám