Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Britská topmodelka Lily Cole v sobotu v rámci propagace své nové knihy o klimatických změnách sdílela snímek v burce. Dle svých slov jím oslavovala a podporovala diverzitu a o tom, co se děje v Afghánistánu, neměla v době zveřejnění tušení.

Vzhledem k aktuálnímu dění v zemi, kterou od neděle zcela ovládá radikální islamistické hnutí Tálibán, snímek pochopitelně vzbudil obrovskou vlnu nevole.

Lidé modelce vzkazovali, že instagramové gesto postavila nad lidská práva a že postrádá jakýkoli respekt k situaci. „Bílá politika západní identity a privilegií předstírající feminismus, hnus!“ napsal Dickie James, ředitel Staffordshire Women's Aid, neziskové organizace pomáhající ženám v nouzi.

Modelka post brzy stáhla a omluvila se.

„Tento týden jsem zveřejnila svůj starý snímek v burce, kterou jsem si vypůjčila od kamarádky. Jak podotkla, snižuji její původní význam, když mám odhalený obličej. A rozumím, proč fotka tolik lidí naštvala a chci se upřímně omluvit za jakékoli své pochybení,“ uvedla Lily.

„Ve chvíli, kdy jsem to postovala, jsem nečetla zprávy, bylo to neuvěřitelně špatně načasované (děkuji za upozornění),“ doplnila modelka s tím, že dění v Afghánistánu jí „rve srdce“. Omluvu zakončila informací, že přispěla na několik organizací pomáhajících ženám.

Reklama

Další články

Načítám