Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Filmoví režiséři nemusí být a většinou ani nejsou zrovna zlatíčka. Stačí, že se jim podaří vytvořit film, který vydělá majlant. Do historie světové kinematografie se ale zapsali i tací, s nimiž byla spolupráce noční můrou. Podívejte se, kteří to jsou.

William Friedkin

Z tvorby Williama Friedkina si možná vzpomenete například na Francouzskou spojku (1971), jeho mistrovským dílem byl ale Vymítač ďábla z roku 1973. Film byl nominován na deset Oscarů a získal dva. V té době neexistovaly speciální efekty, jak je známe dnes, takže režisér vyváděl psí kusy, aby docílil svého. Za herci například střílel ze skutečných zbraní, aby byli v záběrech patřičně vyděšení. Williama O'Malleyho, který ztvárnil kněze, před natáčením fackoval, a v pokoji, kde se točilo, udržoval teplotu pod bodem mrazu. Linda Blair, která ztvárnila Regan, točila v noční košili a od té doby nesnesla zimu. Ellen Burstyn to asi odnesla nejhůř. Ve filmu ji vymrštila ďábelská síla, v reálu ji ale svázali provazy a strhli tak brutálně, že si natrvalo poškodila páteř.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola proslul sérií Kmotr, ovšem velmi uznávaným počinem z jeho tvorby je i film Apokalypsa (1979). Ten vznikal za drsných podmínek v džungli, kde se mnoho lidí nakazilo nejrůznějšími nemocemi. Natáčení se ze 6 týdnů protáhlo na 16 měsíců a pár lidí při něm málem přišlo o rozum. Hlavního herce Martina Sheena Coppola zmanipuloval, aby při úvodní scéně praštil do zrcadla a rozmazal si po obličeji vlastní krev. Dva dny ho držel zamčeného v hotelovém pokoji, kde ho intenzivně opíjel a podával mu drogy. V džungli Sheen utrpěl infarkt a málem zemřel. Dennisi Hopperovi byl honorář prakticky vyplacen v drogách a alkoholu a kvůli monzunům šlo štábu skutečně o život. Na Coppolovi se projekt také podepsal, zhubnul 45 kilo, utrpěl epileptický záchvat a několikrát se pokusil o sebevraždu.

Roman Polanski

Roman Polanski patří k milejším z našeho seznamu, ovšem herečka Faye Dunaway si s ním během natáčení filmu Čínská čtvrť (1974) užila své. Vzájemné antipatie rozhodně neskrývali, nicméně Faye dopálilo, když jí režisér vytrhl vlasy, které překážely v záběru. Hádky mezi nimi byly na denním pořádku, vše vyvrcholilo, když Polanski nedovolil herečce, aby si odskočila na toaletu. Ta mu oplatila tím, že na něj vylila kelímek s vlastní močí. Jack Nicholson dokonce po natáčení slavně prohlásil, že Polanski je osina v zadku, ať už točí film, nebo nikoliv.

Henri-Georges Clouzot

Francouzský režisér Henri-Georges Clouzot proslul dramaty v hitchcockovském stylu. Známý byl také tím, že své herce fackoval nebo je například nutil jíst shnilé ryby. Nejhůř to ale odskákala Brigitte Bardot při natáčení filmu Pravda (1960). Clouzot jí kvůli scéně podával alkohol a prášky na spaní, po ní jí pak okamžitě museli vypumpovat žaludek. Jindy ji zase chytil za ramena a třásl s ní se slovy: „Nepotřebuji ve filmu amatérku, ale herečku!“ Načež mu Bardot vrazila facku s tím, že ona zase potřebuje režiséra a ne psychopata.

David O. Russell

David O. Russell si sice vysloužil několik nominací na Oscara, ale jeho reputace ho předchází. Proslul svým temperamentem a nevybíravým jednáním s lidmi. S Georgem Clooneym, s nímž spolupracoval na filmu Tři králové (1999) a seriálu Pohotovost, se dokonce popral. Herec se snažil režiséra usměrnit, když ječel na zaměstnance, načež ho Russell napadl a uštědřil mu několik hlaviček. Clooney ho pak chytil pod krkem a servali se tak ošklivě, že to George zhodnotil jako jeden z nejhorších zážitků v životě.

Související témata:
Francis Ford Coppola

Reklama

Další články

Načítám