Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Úctyhodného věku 95 let se dožila herečka Olga Schmidtová, která odešla z tohoto světa koncem června, ale smutná zpráva o jejím skonu vyšla najevo až nyní.

Herečku si můžete pamatovat z trilogie Zdeňka trošky Slunce, seno..., filmu Babovřesky nebo také jako zapomětlivou babičku z Rafťáků, která Matyáši Valentovi dává jednu lžíci rybího tuku za druhou.

Herečka se často objevovala v menších rolích babiček a má na svém seznamu nespočet filmů. Zahrála si ve snímcích Bobule, Doktor od jezera hrochů, Perfect Days, ale i v seriálech Hraběnky, Redakce, Comeback či Případy 1. oddělení. V posledním jmenovaném se také objevila naposledy, od roku 2014 se hraní nevěnovala. Od roku 2017 žila v domově pro seniory na Praze 6.

Olga Schmidtová, rozená Holečková, se narodila v Banské Bystrici. Za války se s rodinou přestěhovala do Česka a v roce 1941 nastoupila na konzervatoř v Praze. V roce 1947 se jí narodila dcera Zuzana, kterou měla s výtvarníkem Otou Opršalem, jak uvádí web Paměť národa. První manželství dlouho nevydrželo a druhého manžela Mirko Schmidta poznala v Martině, kde dostala v roce 1949 angažmá. V roce 1954 se přestěhovali do Prahy a pracovali v rozhlase jako slovenští hlasatelé. V šedesátých letech Olga pracovala jako učitelka na Lidové škole umění a na talentové zkoušky připravovala například herečku Evu Holubovou.

Její jediná dcera Zuzana emigrovala v roce 1968 do Velké Británie, kde se prosadila jako scenáristka a režisérka pod jménem Hannah Kodicek. Zemřela v roce 2011 na rakovinu slinivky, a její maminka ji tudíž přežila o deset let.

Reklama

Další články

Načítám