Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hudební svět opět pláče. V sobotu zemřel všestranný hudebník z Valašska, zpěvák a také výtvarník František Segrado (†66). Okolnosti jeho úmrtí zatím nejsou známé, na veřejnosti se objevil naposledy před dvěma lety.

Pro širší veřejnost objevil talent valašského zpěváka textař Michal Horáček až po jeho padesátce, kdy jej obsadil také do lyrikálu Kudykam složeného z písní, které napsal spolu s Petrem Hapkou. Nezapomenutelná je jeho interpretace písní jako Strážce plamene anebo Rozeznávám. Písně Hapky a Horáčka nazpíval také na svém jediném sólovém albu V paralelním vesmíru, které vyšlo k jeho šedesátinám.

Segrado spolupracoval s řadou dalších známých osobností, mj. nazpíval s Ewou Farnou píseň k seriálu Vinaři, objevil se i ve snímcích Tři bratři, Zločin v Polné a režisérka Marta Santovjáková Gerlíková, která potvrdila zprávu o jeho úmrtí, s ním natočila rodinný film z Valašska Děda.

František Segrado prožil život v Jablůnce s manželkou Marií, s níž měl dvě dcery. Věnoval se uchování valašských písní, nářečí a zvyků. Vyučil se kuchařem a vystřídal řadu různých zaměstnání, byl prodavačem, číšníkem i hospodským a vyráběl vánoční ozdoby. Jeho největší láskou ale bylo umění. S manželkou získali řadu ocenění za obrazy a šperky, spolupracoval také s kapelami Dobrohošť, Irish Dew a Čechomor. Byl také talentovaným hráčem na fujaru.

Reklama

Další články

Načítám