Hlavní obsah
Článek

Celoživotně měl štěstí na role „klaďasů“ a na stálé angažmá v Divadle na Vinohradech, kterému je věrný od roku 1966. Především však „vyhrál“ v životní loterii manželku, jež stála po jeho boku od roku 1961 až do loňska! Teď ho pravidelně vídáme jako majora Koutného, který pomáhá týmu kriminalistů z Modravy.

Původně se chtěl stát automechanikem. Jenže mladíka, který žil v rodině, kde se věnovali ochotnickému divadlu a on také, postihl zánět ledvin. „Takže mi to po škole doktoři nedovolili. Dali mi vybrat ze tří řemesel, abych pracoval v teple: pekař, chemik a rytec. A já si vybral rytectví,“ řekl Super.cz herec s mladistvým výrazem jako z doby, kdy hrál Kubu v Krkonošských pohádkách ve Večerníčku.

Volby nelitoval, poznal nádherné umělecké řemeslo a na dobu učení s láskou vzpomíná. Nakonec však dal přednost amatérskému divadlu a po vyučení udělal zkoušky na divadelní fakultu. A jeho životní dráha se ubírala zcela jiným směrem.

Ještě předtím se ale zvládl zamilovat do půvabné dívky Libuše Kubové (†78), s níž se v roce 1961 oženil. Loni mu ji vzala krutá nemoc. Jak nám prozradil, před několika lety prodělala rakovinu, podstoupila operaci a vypadalo to, že bude v pořádku. Jenže zákeřná choroba udeřila znovu.

Milovanou ženu v nemocnici nenechal, paradoxně mu pomohla koronavirová situace. Takže si ji odvezl domů a byl s ní až do konce. „Mám štěstí na skvělou dceru a dva vnuky, díky tomu staršímu (32) jsem dvojnásobným pradědou. Vídáme se, jsou fajn,“ říká s veselejší náladou Jaroslav Satoranský (81).

Nás také zajímalo, zda se mu během dlouholetého natáčení populárního seriálu Policie Modrava vryla šumavská krajina pod kůži? „Díky seriálu mám šanci se po tamní přírodě rozhlédnout. Šumava je tak nádherná. Ani se nedivím současné záplavě turistů. Ano, vryla se mi pod kůži, i když mám svoji chalupu na opačném konci republiky.“

A má rád detektivky? V několika si zahrál, zejména role vyšetřovatelů. „Asi nejvíc u pana režiséra Dušana Kleina, který mi dal velkou roli v krimi dramatu Sázka na třináctku. A také v jeho sérii Hříchy pro pátera Knoxe a Hříchy pro diváky detektivek, což bylo kouzelné v tom, že šlo o přímý přenos, i když dopředu jsme museli mít nazkoušeno.“

Jako divák se prý v televizi nejraději kouká na Poručíka Columba a na Hercula Poirota. Od sezení u televize jsme hovor stočili na oblíbený fotbal, kterému se ve fotbalovém klubu osobností Amfora věnoval 35 let. „Herecký fotbal znamenal příjemnou partu, zpočátku se jezdilo autobusem i s manželkami, takže to byl jakýsi rodinný výlet.

Pak už se Amfora rozjela i do zahraničí, těch výprav jsem tolik nezažil, ale nějaké ano. Třeba do Brazílie nebo Japonska. Kolegové v divadle mi umožnili absolvovat tyhle zájezdy, zaskočili za mě a já mohl odjet. Při hereckém fotbalu nejsou takové nároky, počítá se s tím, že tak dokonalí fotbalisté nejsme,“ řekl Super.cz.

Fotbal v pozdějším věku dost bolí, dává zabrat kloubům. Jak si udržuje štíhlou postavu? Zasměje se a skromně se zeptá. „Štíhlou? Tím si nejsem jist… Pokud se týče kondice, asi čerpám z minulosti. Před časem, když ještě žila moje žena, chodili jsme na delší procházky. Teď už mě trošku zmáhá i chůze, léta se ozývají, tudíž těžím z toho, co bylo.“

Reklama

Další články

Načítám