Hlavní obsah
Článek

Kvasinková infekce a záněty močových cest jsou nepříjemné, svědivé či pálivé, a také snižují šance užít si v létě intimitu. Libido s nimi klesá a sex může být nepříjemný až bolestivý. Jak těmto intimním neduhům předcházet?

1. Nezůstávejte v mokrých plavkách

Po vodním dovádění se převlékněte do suchého spodního prádla. Intimním potížím se totiž daří ve vlhkém prostředí.

2. Noste prodyšné spodní prádlo

Před syntetickými a neprodyšnými kalhotkami dejte přednost kvalitním, přírodním a prodyšným materiálům. Spodní prádlo perte na 60°C, nebo ho vyvařujte.

3. Vyhněte se nevhodným mýdlům

Většina běžných mýdel narušuje vaginální mikroflóru. Ty běžné obsahují většinou kontroverzní sulfáty, parabeny, barviva a umělé konzervanty. Vybírejte si zdraví bezpečné a přírodní produkty pro intimní hygienu.

4. Utírejte se správně

Vypadá to možná úsměvně, ale utírání zepředu dozadu po toaletě pomáhá předcházet vaginálním potížím a infekcím.

5. Volte přírodní menstruační pomůcky

Běžné vložky a tampony jsou většinou bělené chlórem, obsahují plasty, parfemace, absorbenty a další škodlivé látky. Bělením chlórem mohou vznikat toxické dioxiny. Plasty ve vložkách podporují množení bakterií. Parfemace a absorbenty narušují přirozené pH a mohou dráždit.

Přečtěte si více o menstruaci v létě a zdravějších menstruačních pomůckách.

Foto: Econea.cz
Stačí pár přírodních tipů a můžete si letní intimitu užít naplno.

6. Dostatečně pijte

Pijte dostatek vody nebo bylinkových čajů, které tělo hydratují. Vyhýbejte se slazeným nápojům. Po kávě nebo sklence alkoholu vždy vypijte sklenici až dvě neslazené vody, aby mělo vaše tělo dostatek tekutin. Na intimní neduhy se také doporučuje například kontryhel, lapacho nebo pampeliška.

7. Snižte příjem cukru

Kvasinky milují sladké. Pokud si tedy potrpíte na sladkosti, slazené pití, alkohol, hodně ovoce či průmyslově zpracované potraviny se “schovaným” cukrem (omáčky na těstoviny, müsli, salsy, ovocné jogurty,…), snižte jejich množství ve svém jídelníčku.

8. Posilte se doplňky stravy

Kvalitní probiotika pomáhají posílit nejen střevní mikrobiom, ale také ten vaginální. Proto po užívání antibiotik berte vždy probiotika. S infekcemi pomáhají tělu bojovat například vitamin D a omega mastné kyseliny. Protizánětlivé a antibakteriální účinky má například oreganový olej, tinktura z grepových jader nebo česneková tinktura (existují i ve verzích bez alkoholu).

9. Zbavte se škodlivin

Vyhněte se toxickým látkám, negativním myšlenkám i škodlivým radám ostatních. Užijte si léto podle sebe. Informace a rady pro zdravé a přírodní léto najdete na Vyladěném létě od Econea.cz

Chronické záněty i kvasinkové infekce mohou být pro ženské zdraví velice vyčerpávající až nebezpečné. Dbejte proto na prevenci. A léčbu vždy konzultujte se svým lékařem.

Další články

Načítám