Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Tom Hanks (67) oslavil 9. července 65. narozeniny. Představitel legendárního Forresta Gumpa je miláčkem Hollywoodu a ikonická role k němu neodmyslitelně patří. Ovšem Hanks nebyl první volbou filmařů. Níže se mrkněte, koho chtěli do role obsadit, a na další zajímavosti o filmu.

Dovedete si v roli Forresta Gumpa představit Johna Travoltu? Toho totiž oslovili jako prvního, nicméně odmítl kvůli jinému filmu. Konkrétně kvůli tarantinovce Pulp Fiction. Později přiznal, že odmítnutí lituje. Dále tvůrci zvažovali, že by se jim v roli líbil Bill Murray, Chevy Chase nebo Sean Penn.

Nakonec naštěstí přistála Hanksovi, který podepsal smlouvu hodinu a půl po přečtení scénáře. Také mu nebyl vyplacen jednorázový honorář, ale podepsal smlouvu na procentní podíl z hrubých příjmů filmu. To byla velmi rozumná volba vzhledem k tomu, že snímek vydělal celosvětově zhruba miliardu dolarů.

Ve filmu se Forrest setkal s mladým Elvisem Presleym, který si pronajal pokoj u Forrestovy matky. Ačkoliv se o tom moc nemluvilo, hlas do filmu zpěvákovi propůjčil Kurt Russell.

Než roli Dana Taylora získal Gary Sinise, uvažovalo se o Joem Pescim (Sám doma, Casino). Sinise si pak s Hanksem zahrál ještě v dalších dvou filmech, Apollo 13 a Zelená míle. Všechny tři snímky byly nominovány na Oscara, jenom Forrest Gump ji však proměnil.

Představitel Bubby Mykelti Williamson, měl ve filmu nasazovací spodní ret. Později přiznal, že mu role málem zničila kariéru. Herce nechtěli obsazovat, protože si mysleli, že takhle vypadá, přestože měl za sebou několik seriálových rolí. Až po vystoupení v pořadu Davida Lettermana se mu filmaři opět začali ozývat.

Hanks si scény „neodběhal“ tak docela sám. Ve většině běžeckých záběrů je ve skutečnosti jeho bratr Jim Hanks.

Ačkoliv si zahrála jeho matku, je Sally Field o pouhých deset let starší než Tom Hanks. Šest let před Forrestem Gumpem si zahrála jeho milenku ve filmu Pointa.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám