Hlavní obsah
Článek

Spoluautorka úspěšného dokumentu V síti, který pojednává o zneužívání dětí na internetu, přichází se svým debutovým snímkem. Barbora Chalupová natočila tragikomickou road movie Zákon lásky, kde otevírá další téma, které hýbe společností - manželství homosexuálních párů.

„Na přelomu roku 2017 a 2018 jsem se poprvé setkala s tématem rozdílu mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím,“ vzpomíná Chalupová na období, kdy se rozhodla o práva párů stejného pohlaví zajímat do hloubky.

„Prvotním impulsem bylo zjištění, že tu neexistuje žádná právní ochrana homosexuálních vztahů a dětí vyrůstajících v těchto rodinách. Většinová společnost, včetně mě, v té době vůbec netušila, že registrované partnerství prakticky vůbec nic neznamená,“ prozradila Super.cz režisérka.

Několik let dokumentovala napjatou debatu mezi těmi, kteří by zákon o manželství uvítali, a těmi, kteří jsou zásadně proti. Zdá se, že stejně jako V síti nebude ani v tomto případě nouze o emoce.

„Čtyřnásobný vrah může uzavřít manželství, člověk, který páchá domácí násilí může uzavřít manželství,“ zazní ve snímku z úst těch, kteří by si přáli, aby měli homosexuálové stejná práva jako kterýkoli heterosexuál.

„Tyto revoluční společenské změny jsou pro nás opravdu neakceptovatelné,“ oponují rázně odpůrci.

„Naší ambicí je, aby se o tématu ve společnosti mluvilo, a aby ho naši zvolení představitelé již dále neignorovali. Téma vzbuzuje obrovské vášně, to ale není důvod před ním utíkat,“ dodává Chalupová.

Jste pro uzákonění sňatků párů stejného pohlaví?
Ano
80,3 %
Ne
19,7 %
Celkem hlasovalo 3662 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám