Hlavní obsah
Článek

Když je život v ohrožení, posádky vozů Záchranné služby vyjíždějí tam, odkud se ozývá naléhavé volání: „Příteli, chvátej, SOS…!“ Když se v polovině 80. let vysílal seriál Sanitka, k obrazovkám usedal snad celý národ. Nadčasový příběh neztratil nic na své přitažlivosti ani po více než třiceti letech od svého vzniku, a proto lékaři, sanitáři, dispečeři Záchranné služby i jejich nejbližší vstupují letos v létě opět do našich domovů.

Doktor Vojtěch Jandera (Jaromír Hanzlík (76)) coby ústřední postava, jeho přítelkyně Eliška (Zlata Adamovská (65)), Janderův bratr Jarda (Tomáš Juřička, 61), lékaři ze záchranky Mádr (Petr Kostka, 83), Skalka (Jiří Bartoška (77)) či Karlík (Svatopluk Skopal, 70), ředitel Jaroš (Josef Vinklář, †76) garážmistr Pudil (Petr Nárožný, 83) nebo sanitář Fanda (Pavel Zedníček (74)) – s těmi všemi a mnoha dalšími se nyní setkáváme na obrazovkách v původní 11dílné sérii z roku 1984 i v jejím 13dílném pokračování z roku 2013.

Jaromír Hanzlík se před natáčením účastnil skutečných výjezdů záchranky, aby si profesi jaksepatří „osahal“. Velice ho také překvapilo, když ho po odvysílání seriálu pozvali na Kubu. Netušil, jak je tam Sanitka populární.

Nechtěl hrát druhého Cvacha

Ředitele záchranky Jaroše ztvárnil Josef Vinklář. Zajímavé je, že herec zpočátku váhal, zda má roli přijmout. Diváci si ho totiž až příliš spojovali s postavou nenáviděného MUDr. Cvacha ze seriálu Nemocnice na kraji města (1977), a Vinklář se proto obával hrát dalšího lékaře. Jaroš byl ale naštěstí úplně jiná figura než Cvach, a tak nakonec na nabídku kývl.

Psi mají na lidi nos

Garážmistr záchranné služby Pudil byl velkým milovníkem psů. Jeho představitel Petr Nárožný je ale dvakrát nemusí, což psi vycítili a moc se k němu neměli. Nepomáhalo prý ani to, že herec nosil plášť pomazaný špekem nebo v něm měl zašitý salám – naši čtyřnozí kámoši mají na své parťáky nos a nenechají se „opít salámem“.

Divná doba, divné nápady

Seriál provází skladba Můj čas, kterou nazpívala Hana Zagorová (†75) se Stanislavem Hložkem (69) a Petrem Kotvaldem (61). Kuriózní je, že kvůli větě "Příteli, chvátej, SOS" měla být upravena nebo se vůbec neměla použít. Prý proto, že by si to někdo mohl vykládat jako volání na západ Američanům, aby nám pomohli od Rusů. Doba byla tehdy holt taková a jinotaje se hledaly i tam, kde nebyly.

Mimochodem, hudební téma ze Sanitky si vypůjčili i tvůrci venezuelské telenovely Kassandra (1993).

Pohár trpělivosti přetekl

V seriálu se setkáme i s Evou Hudečkovu (71) v roli MUDr. Evy Dolejšové. Atraktivní dáma už tehdy zvažovala, že s herectvím sekne a bude se naplno věnovat psaní. Její rozhodnutí uspíšil i fakt, že byla odstraněna z několika velkých střihů. Šachovnicový vzor na svetru, který nosila, připomínal totiž jakémusi angažovanému anonymovi kříž a tento symbol byl tehdy nežádoucí.

Záchranáři i filmaři na výbornou

Velkou filmařskou událostí bylo i natáčení letecké havárie v 11. epizodě 1. řady. K té skutečně došlo 30. října 1975 v Suchdole a do historie pražské záchranné služby se zapsala jako její nejtragičtější a nejdramatičtější zásah a také jako obdivuhodně zvládnuté manévry.

Tvůrci seriálu kvůli ní pořídili vyřazené letadlo IL-18. O jeho rozlomení na devět částí se postarali odborníci na demolice budov. Do komparzu pak byli přizváni invalidé bez končetin, takže autenticita zraněných působí velmi přirozeně.

Odborníci na letecké havárie také filmařům prozradili, že když spadne letadlo, v prostoru neštěstí jsou všude vidět papíry. Rekvizitáři jich proto přivezli celé auto a vysypali je po ploše. Během pauzy kameraman Juraj Šajmovič (†80) jeden z nich zvedl a zjistil, že jde o divácké ohlasy.

Scéna se točila na barrandovských pláních, nad kterými vede letecký koridor. Někteří piloti dopravních letadel tehdy vyděšeně hlásili dispečerům, že pod sebou vidí havarovaný stroj. Scéna se měla točit čtyři dny, ale štáb to stihl za tři dny.

Reklama

Další články

Načítám