Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér, scenárista, prozaik, malíř, karikaturista i sochař – tím vším byl Jaroslav Papoušek (†66), pod jehož režijní a scenáristickou taktovkou vznikla mj. oblíbená trilogie o rodině Homolkových (1969 až 1972).

Úspěšná byla i jeho spolupráce s Milošem Formanem (†86), který podle jeho scénáře natočil v roce 1963 komedii Černý Petr. V tandemu Papoušek – Forman vznikly pak s přispěním Ivana Passera (†86) i další majstrštyky: Lásky jedné plavovlásky (1965) či Hoří, má panenko (1967).

Zpět k Jaroslavu Papouškovi, který je jako režisér podepsán i pod hořkou komedií Všichni musí být v pyžamu (1985) s Františkem Husákem (†55) v hlavní roli. Na scénáři, který vznikl podle divadelní hry Vlastimila Venclíka (78) Vrať mi to pyžamo!, spolupracovali oba tvůrci společně.

Snaha by byla, ale…

Hrdinou filmu je bývalý účetní Řehoř Maršíček, který se po infarktu rozhodne skoncovat s nezdravým způsobem života. Nebude kouřit ani pít, začne cvičit a bude se stravovat podle zásad správné životosprávy.

A aby se vyvaroval stresu, sekne s účetnictvím a nastoupí na „poklidnější“ místo revizora nemocných v domnění, že v novém zaměstnání bude mít klid. Místo toho prožívá jeden nervák za druhým. Postupně bere za své jedno dobré předsevzetí za druhým…

Papoušek měl čich na neherce

Papoušek, stejně jako Forman či Passer, dával často dohromady profesionální herce s neherci, takže veškeré filmové dialogy hrdinů v sobě mají jakousi nehranou lidskou přirozenost, kořeněnou určitou dávkou trapnosti.

K jeho největším objevům patřila například Milada Ježková (†83), kterou oslovil v tramvaji. Role přísné matky v Láskách jedné plavovlásky otevřela této dělnici dveře do světa filmu a rádi ji pak obsazovali i další režiséři.

Potvrdil to i v tomto snímku

I pro film Všichni musí být v pyžamu objevil novou tvář – tehdy 17letého Petra Jandu mladšího (†33). Syn frontmana Olympicu si zde zahrál syna Řehořovy přítelkyně Boženky (Iva Janžurová, 80).

Janda mladší se své role zhostil na výbornou, ale jinak se věnoval hlavně hudbě. Bohužel osud mu na tomto světě dopřál jen krátký čas – ve 23 letech mu byl zjištěn nádor na mozku. Zákeřné nemoci čelil statečně, ale po bezmála 11 letech, v roce 2001, svůj nerovný boj prohrál.

Nešťastná náhoda, nebo přepadení?

Františka Husáka si Jaroslav Papoušek oblíbil už v době, kdy spolu točili Homolkovy. Tehdy mu prý řekl, že mu jednou svěří hlavní roli a svůj slib splnil. Také Husák odešel předčasně, avšak jeho smrt je dodnes zahalena tajemstvím. Kamarádi ho jednou večer našli potlučeného a uváleného před hospodou a domnívali se, že je jen opilý. Dopravili ho domů s tím, že se z toho vyspí.

Herce ale postihlo krvácení do mozku, na jehož následky později zemřel. Nikdy se nezjistilo, jestli si smrtelný úder do hlavy způsobil sám pádem na chodník, nebo jestli ho někdo přepadl a praštil těžkým předmětem.

Další „parohy“ od Hartla

V Papouškově snímku se objeví celá řada známých tváří. Kromě Františka Husáka a Ivy Janžurové se můžete těšit mj. i na Josefa Kemra (†72), Marii Rosůlkovou (†91), Elišku Balzerovou (72) či Jaroslavu Obermaierovou (75).

A také na Petra Čepka (†54), který zde hraje podváděného manžela Bohouše Fibicha. Kuriózní je, že „parohy“ mu zde nasadil Jan Hartl (68) stejně jako v komedii Vesničko má středisková (1985). Film uvádí 24. června Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám