Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Lamelové, otočné, naklápěcí nebo pohyblivé. Tak se někdy označují bioklimatické pergoly, které zdobí terasy luxusních kaváren i zahrady běžných domků. Jak vypadají, v čem jsou jiné a proč jsou stále oblíbenější?

„V zahraničí je najdete u mnoha restaurací, hotelů, novostaveb i starších rodinných domů. U nás si cestu k zákazníkům ještě trochu hledají,“ říká Jan Bartoš, jednatel firmy Atypy.cz, která ročně zastřeší stovky teras. „Lidé si bioklimatické pergoly pořizují především proto, že výborně chrání před nepříznivým počasím a intenzivním zářením, aniž by bránily proudění vzduchu.“

Co jsou bioklimatické pergoly

Bioklimatické pergoly Atypy mají střechu tvořenou otočnými lamelami. Snadno s nimi regulujete zastínění na terase. V létě vás ochrání před slunečními paprsky, na podzim před deštěm i větrem. Stabilní, odolná konstrukce vydrží sílu větru až do 102 km/h. A to už je podle Beaufortovy stupnice mohutná vichřice.

Foto: ATYPY s.r.o.
Lamelové pergoly mohou mít zabudované osvětlení, rolety i chytrá čidla

Ochrání před sluncem, i když jsou lamely otevřené

Za rok u nás svítí slunce až 1700 hodin. Někdy se vystavujeme jeho paprskům rádi, jindy si teplé počasí užíváme raději ve stínu s ledovou kávou v ruce. Obojí si přitom můžete vychutnávat na stejném místě. Důmyslný systém vás ochrání před sluncem, i když jsou lamely otevřené. Vzduch přirozeně cirkuluje, takže je pod pergolou vždy příjemné klima. Pergola Aerolux má navíc lamely nejen otočné, ale i stahovací.

Foto: ATYPY s.r.o.
Pohyblivý střešní slunolam odráží sluneční paprsky, ale nebrání přirozenému denními světlu

Střechou bioklimatické pergoly neprosákne ani kapka

Začíná pršet? Zmáčknete jedno tlačítko a jste v suchu. Otočné lamely dokonale těsní a nepropustí na terasu žádnou vodu. Všechnu zachytí okapový systém a odvede nosnými sloupy pryč. Na střeše se tak žádný bazének nevytvoří. Pod pergolou Atypy ho ale klidně mít můžete.

Lakování, čištění, údržba? Nic z toho není třeba

Pergolu můžete ovládat dálkovým ovladačem, mobilem nebo systém napojit na chytrou domácnost. Pokud byste chtěli zvýšit ochranu proti slunci a větru i ze strany, zvažte screenové rolety. Mají navíc tu výhodu, že přes ně není zvenku vidět. Co naopak nemusíte řešit vůbec, je péče o pergolu. Jsou takřka bezúdržbové.

Foto: ATYPY s.r.o.
Lamely mohou samy reagovat na povětrnostní vlivy a měnící se intenzitu slunečního záření během dne

Bioklimatické pergoly se vyrábějí na míru s 5letou zárukou. Tento typ pergol patří mezi nejluxusnější řešení zastření. Alternativou mohou být klasické hliníkové pergoly se stahovací střechou z 3vrstvého PVC.

Další články

Načítám