Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Tenisové jedničce Caroline Wozniacki v roce 2018 diagnostikovali revmatoidní artritidu, přesto dál hrála profesionální tenis. Říkáte si, že je tak mladá a problémy s klouby jsou typická pro vyšší věk. Mýtem je názor, že revmatoidní artritida je nemoc stáří. Naopak, týká se spíše mladých lidí v produktivním věku.

V České republice je asi 80 tisíc pacientů s revmatickým onemocněním a z toho jsou 2/3 ženy. Ptáte se na věk? Nejčastěji se první příznaky objeví už mezi 30 až 40 rokem.

Na blížící se revma může upozornit zvýšená teplota

Pozorujete nechutenství, úbytek váhy a únavu? Toto už můžou být první příznaky revmatoidní artritidy. Bolest a otok drobných kloubů nohou, se na počátku projeví jen při chůzi. Později znemožní pohyb i drobnou motoriku. Běžné aktivity, které byly bez omezení, začínají být problematické. Nemoc není vidět a okolí ji vůbec nevnímá. Nechápe, co se děje a pacienta má za hypochondra.

Mluvte o své nemoci s lékařem

Pacient je při stanovení diagnózy, zaskočen. Možná si uvědomuje, že byl v posledním období víc unaven a pozoroval nezvyklou ranní ztuhlost kloubů a bolesti. Ale vždy se to povedlo „rozhýbat” a pak už byl pohyb bez omezení. Potvrzení diagnózy doprovází šok a je logické, že se objeví spousta nejistoty. Je dobré se na návštěvu lékaře připravit a promyslet otázky, na které chcete znát odpověď.

Foto: UCB s.r.o.
Caroline Wozniacká, je nejlepší sportovkyní, o níž je známo, že jí byla diagnostikována revmatoidní artritida.

Jaké jsou klasické příznaky revmatoidní artritidy?

Otoky a bolest drobných kloubů na rukou, trvající více než šest týdnů, kterým nepředcházel úraz nebo jiná příčina. Nejhorší je bolest v časných ranních hodinách a kloubní otok a ztuhlost znemožňuje sevření prstů v pěst. Revmatoidní artritida je nemoc nevyléčitelná ale velmi dobře léčitelná. Důležité je začít s léčbou včas a intenzivně spolupracovat se svým lékařem a dodržovat navržený léčebný plán.

Nechte se inspirovat od Caroline Wozniacki a zapojte se

Advantage Hers, česky „Její Výhoda”, je globální kampaň a cílem je povzbudit ženy s revmatoidní artritidou v tom, aby se nevzdávaly svých snů, stejně jako Caroline. Kampaň je inspirována jejím aktivním přístupem k nemoci. Chceme spojit dohromady ženy s chronickým zánětlivým onemocněním, aby si byly vzájemně inspirací a podporou.

TOP tipy od Caroline Wozniacki na boj s nemocí

  • Poznej samu sebe a buď aktivní
  • Spolupracuj se svým lékařem
  • Piš si deník (příznaků/spouštěčů/pocitů)
  • Naplánuj si nové aktivity
  • Buď v kontaktu s lidmi, kteří mají stejný problém
  • Obklop se přáteli a rodinou
  • Přijmi svoji nemoc a poslouchej svoje tělo
  • Advantage Hers – buď svým příběhem inspirací
Foto: UCB s.r.o.
Zapojte se do kampaně #AdvantageHers

Sledujte příběh Caroline a podělte se o ten VÁŠ na AdvantageHers.com .Zapojte se do programu #AdvantageHers a buďte motivací pro ostatní ženy. Každý příběh je jedinečný a může být povzbuzením pro někoho, kdo to právě potřebuje. Buďte inspirací.

CZ-P-CZ-RA-2100007

Další články

Načítám