Hlavní obsah
Článek

Shánění nesehnatelného, podpultovky, konexe, drobné i větší úplatky a neustálý spěch – asi tak by se dal charakterizovat život filmové rodiny Novákových z komedie Pátek není svátek (1979). Titulek je docela výstižný. Aby se mohl shánčlivý manželský pár vypravit v pátek na chatu, musí toho během týdne stihnout opravdu hodně. Například sehnat nedostatkové fošny a zajistit jejich odvoz na místo určení.

Není divu, že hlava rodiny (Petr Kostka, 83) si kvůli tomu zadělá na pořádný malér v práci a ohrozí i svůj kariérní postup. Stále nespokojená manželka (Jorga Kotrbová, 74), která měla o svém životě jiné představy, ale jeho snažení a pachtění neocení – jiní se mají přece líp než oni.

Například kamarád Hanuš (Jiří Kodet †67), který jezdí služebně po světě, a právě se vrátil z dvouletého pobytu v Indii. A do toho se starší dcera Mirka (Magda Reifová, 57), která má před maturitou, ulije v pátek ze školy a mladší Jarka (Magdalena Bičíková, 52) vyvádí pěkné skopičiny.

Gollová v roli vrátné

Kromě hlavních protagonistů se ve filmu objevila celá řada známých herců. Důvěřivého ředitele podniku Tempochron, kde pracuje otec Novák, ztvárnil Zdeněk Dítě (†81), v dalších rolích se můžete těšit na Josefa Vinkláře (†76), Laďku Kozderkovou (†37), Luďka Kopřivu (†80), Zdenu Hadrbolcovou (83) či Jiřího Krampola (82). Mihne se v něm i někdejší velká hvězda prvorepublikového filmu Nataša Gollová (†76), které byla přisouzena epizodní role přátelské vrátné v Tempochronu.

V roli studenta Kabíčka, který randí s Mirkou, uvidíte Jiřího Sequense ml. (60). Syn známého režiséra absolvoval konzervatoř, ale k herectví se dnes vrací jen výjimečně, protože na počátku 90. let obnovil rodinnou hodinářskou firmu.

Pozvání se zvrtlo

Zatímco Magdalena Bičíková se nechala slyšet, že na natáčení vzpomíná ráda, protože v barrandovských ateliérech mohla prolézat všechny rekvizitárny a prozkoumávat dekorace, Zdeněk Dítě by mluvil nejspíš jinak.

O herci se traduje, že byl mimořádně spořivý, takže když ho Jiří Kodet pozval na skleničku s tím, že všechno platí, rád souhlasil. Kodet si potrpěl na luxus, a tak kolegu vzal do nóbl restaurace, kde byly hodně vysoké ceny. Na chvíli s nimi šel i Josef Vinklář, který se ale po chvíli poroučel, protože musel do divadla na představení.

Kodet objednal nejdražší šampaňské, a když byla zábava v nejlepším proudu, navrhl, že si objednají i večeři s tím, že kolegu zve. Když ale došlo na placení, zjistil, že u sebe nemá ani korunu, a Dítě tak musel všechno zacvakat. Málem ho kvůli tomu trefilo a s Kodetem pak už nepromluvil ani slovo, i když od něj po několika dnech dostal peníze zpátky.

Všichni spěchali, hodiny stály

Film Pátek není svátek se točil na několika místech v Praze, například na sídlišti Novodvorská, v Malešicích a v Holešovicích, dále například na křižovatce u Chyňavy na Berounsku. Chata manželů Novákových stála u obce Malé Kyšice na Unhošťsku.

Všímaví diváci zaregistrovali i drobnou chybičku. Ve scéně, kdy vrátná odpíchne Novákovi kartu, ukazují hodiny 16:00. Novák pak dorazí k řediteli a jeho hodiny ukazují 16:02, Když se dozví, že porada se nekoná a odchází z podniku, hodiny ve vrátnici ukazují pořád 16:00. A maličkost na závěr: v roce 1979, kdy byl film natočen, byl 18. května skutečně pátek.

Komedie Otakara Fuky (†75) vystihuje zábavným způsobem reálný život za socialismu, kdy byla většina věcí pod pultem, za každou službu musela následovat protislužba a víkendový útěk na chatu představoval jedno z mála povyražení. Komedii 20. června reprízuje Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám