Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Patřila k našim nejkrásnějším herečkám, dokonce se jí přezdívalo česká Sophia Loren. Během své bohaté kariéry se Marie Drahokoupilová (*12. 6. 1941) objevila v celé řadě filmových a televizních rolí. K těm nejznámějším patří titulní postava v psychologickém dramatu Flirt se slečnou Stříbrnou (1969), které bylo natočeno na motivy románu Lvíče od Josefa Škvoreckého.

Právě tato úloha tajemné nepřístupné krásky nejlépe charakterizuje typ postav, do nichž ji režiséři nejraději obsazovali – Drahokoupilová byla ideální představitelkou osudových žen a nádherných chladných intrikánek, které snadno ovládají muže.

Lepší vražedkyně než maminka

Role cynických manipulátorek se jí líbily, protože postavy hodných maminek jí přišly nudné. „Ale vražedkyně třeba v takové Chandlerově Dámě v jezeře s Edou Cupákem se mi zdála velmi vzrušující,“ řekla Drahokoupilová v jednom rozhovoru.

Na „normální“ školu nešla

Představitelka „femmes fatales“ se narodila před 80 lety do dobře situované rodiny. Její rodiče se zpočátku nemohli shodnout při výběru jména. Zatímco otec chtěl dceru pojmenovat po své matce Marii, žena toužila po Magdaleně. Nakonec našli kompromis. Herečka má v rodném listě jméno Marie podle otcova přání, ale celý život se jí říká Madla.

Když Madla doma prohlásila, že by chtěla vystudovat herectví na DAMU, otec jí řekl, že by měla jít na „normální“ vysokou školu. „A pak si můžeš hrát divadlo,“ dodal. Dcera se ale k jeho nelibosti na akademii stejně přihlásila a studovala pod vedením hereckých legend Vítězslava Vejražky (†58) a Vlasty Fabianové (†78). Po absolutoriu v roce 1963 působila na oblasti a v roce 1965 získala angažmá v pražském divadle S. K. Neumanna (Divadlo Pod Palmovkou).

Úspěšná kariéra

První větší roli na stříbrném plátně získala v roce 1963 v dramatu Cesta hlubokým lesem. O rok později si zahrála titulní postavu ve filmu Dvanáct natočeného podle hry Pavla Kohouta (92). Mimochodem, tato hra byla i jejím absolventským představením na DAMU. O zájem filmařů neměla nikdy nouzi, v 60. a v 70. letech dostávala větší i menší příležitosti v mnoha celovečerních a televizních snímcích.

Okénko do Francie

Pamětníci si půvabnou herečku určitě vybaví i z legendárního televizního kurzu francouzštiny. Uváděla ho v letech 1972-1974 s kolegyní Irenou Kačírkovou (†60) a rodilým Francouzem Paulem Leclairem, který se stal okamžitě idolem českých dívek a žen.

Diváci tento pořad milovali, protože v době normalizace představoval jakési okénko do západního světa. Pro samotnou Drahokoupilovou měl pozitivum i v tom, že se díky němu skutečně naučila francouzsky. Na rozdíl od Kačírkové totiž kurz zahajovala jako naprostá začátečnice.

Co jí dělá radost

V roce 1980 se tehdy 39letá Drahokoupilová provdala za rakouského obchodního zástupce Ervina Neuharta, kterého poznala na MFF v Karlových Varech. Opustila libeňské divadlo a odstěhovala se za manželem do Vídně. Město si zamilovala a setkávala se tu i s hereckými kolegy, například s Pavlem Landovským (†78). Protože v Rakousku pobývala legálně, jezdila pravidelně domů za rodiči a občas se objevila i v tuzemských filmech.

V roce 1993 se s manželem rozvedla a vrátila se domů. Hraje už jen příležitostně, naposledy se objevila v TV film Past (2020). Žije sama, ale nestěžuje si – má kolem sebe dost přátel a lidí, které má ráda. Herečce, která v těchto dnech oslaví kulatiny, přejeme, ať je stále šťastná i zamilovaná a těší se z každodenních maličkostí. Jak prozradila v jednom rozhovoru, právě tyto věci jí dělají největší radost.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám