Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Mariánské Lázně sice nepatří k nejstarším lázním u nás, přesto se mohou pochlubit mnoha skvosty a také pobytem slavných osobností. Co je sem táhlo? Kromě nádherné přírody jistě i minerální prameny, které mají léčebné účinky. Právě ty lákají k návštěvě i dnes.

Místo, kde vyvěrá víc než 40 minerálních pramenů

Mariánské Lázně se nachází v západních Čechách, spolu s dalšími zdejšími lázeňskými městy (Františkovy Lázně a Karlovy Vary) tvoří proslulý západočeský lázeňský trojúhelník. Město vzniklo na místě, kde ještě poměrně nedávno bylo nepřístupné údolí, prales a bažina.

Dnes tu jsou elegantní hotely, krásný park a vyvěrá tu víc než 40 minerálních pramenů. O jejich účincích se ví už hodně dlouho, kvůli nehostinnosti místa se o ně ale začal víc zajímat až Josef Jan Nehr, lékař nedalekého kláštera v teplé, někdy na konci 18.století.

Víte, že právě zásluhou Josefa Jana Nehra byl v roce 1808 postaven první lázeňský dům a místo dostalo svoje jméno, Mariánské Lázně?

Vezměte si do ruky lázeňský pohárek, vyrážíme na cestu za minerálními prameny!

Všechny prameny, které zde vyvěrají, jsou studené a mají blahodárné léčivé účinky. Ve městě najdeme kolem 40 vývěrů, v okolí města víc než 100 vývěrů léčivých vod. Mezi ty nejvíce využívané patří Ferdinandův pramen, Karolinin pramen, Lesní pramen, Rudolfův pramen a Křížový pramen.

Ferdinandův pramen vyvěrá v lázeňském parku

Železitá minerálka s vysokým obsahem vápníku a nižším obsahem minerálních látek, to je Ferdinandův pramen. Vyznačuje se výrazně slanou chutí a s výjimkou zimní sezóny je volně přístupný.

Karolinin pramen se hodí k doplnění hořčíku

Vyvěrá pod bývalou kolonádou pod kostelem Nanebevzetí panny Marie a užívá se jak pro doplnění hořčíku, tak při urologických nemocech a léčbě ledvinových kamenů. Ochutnat ho můžete nejen v Pavilonu Karolinina pramene, ale i v Pavilonu Křížového pramene.

Náš tip: Karolinin pramen vám přijde vhod třeba při svalové únavě.

Foto: marianske-lazne.info/cz/
Lesní pramen

Lesní pramen působí mukolyticky

V parku za divadlem vyvěrá Lesní pramen, který obsahuje hodně bikarbonátu a sodíku. Uvolňuje hlen z dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání, pomáhá rozpouštět ledvinové kameny z kyseliny močové, pacienti s vysokým tlakem by ho měli pít jen opatrně. Najdete ho v Pavilonu lesního pramene a také u Třebízského potoka.

Víte, že pramen je osvěžující, mírně slaný s lehkým závanem síry?

Rudolfův pramen

Jeden z nejchutnějších pramenů Mariánských Lázní se využívá hlavně při zánětlivých onemocnění močových cest. Charakterizuje ho velké množství vápníku, kromě pitné kúry se využívá i na minerální koupele.

Víte, že Rudolfův pramen najdete v Pavilonu Křížového pramene a taky v „Malé kolonádě“ spolu s Karolininým pramenem?

Foto: marianske-lazne.info/cz/
Křížový pramen

Křížový pramen

Nedaleko Hlavní kolonády a Zpívající fontány můžete ochutnat Křížový pramen, jeden z nejstarších pramenů v Mariánských Lázních. Využívá se při léčbě nemocí trávicího ústrojí, je známý jako pomocník proti zácpě.

Ambrožovy prameny

Přezdívá se jim Prameny lásky a jsou to kyselky s vysokým obsahem železa, vhodné pro léčbu fosfátových ledvinových kamenů. Najdete je v parčíku mezi Centrálními lázněmi a Casinem, mají neutrální osvěžující chuť.

Víte, že kromě minerálních pramenů se tu najde také vývěr přírodního CO2, využívaný pro prokrvení celého těla? Nazývá se Mariin pramen, právě on dal městu jméno.

Další články

Načítám