Hlavní obsah
Článek

Princ Harry (39) pokračuje v odhalování svého soukromí a osvětě o duševním zdraví. V šesté epizodě minisérie The Me You Can't See na Apple+ TV se rozpovídal o skrývání duševních problémů před blízkými, s čímž má podle všeho vlastní zkušenosti.

„Jako rodiče, jako sourozenci, z toho, co jsem se naučil, cítíme hanbu, že jsme to neviděli, že jsme o tom nevěděli, že za námi dotyčný s problémy nepřišel a nesvěřil se. Ale všichni víme, že když lidé trpí, mají mentální potíže, neuvěřitelně dobře to před druhými zakrýváme a oni vědí, že to děláme,“ uvedl v rozhovoru s herečkou Glenn Close.

Ta odpověděla, že má podobné zkušenosti. Její rodina před ní skrývala historii duševních nemocí a sama cítila vinu, že si nevšimla, že její vlastní sestra pomýšlí na sebevraždu.

Už v minulých dílech vévoda ze Sussexu přiznal, že nevěděl, jak reagovat, když se mu manželka Meghan (42) svěřila s myšlenkami na sebevraždu. Podle něj to bylo proto, že královská rodina takové problémy vždy ignorovala.

„Stydím se za to, jak jsem se s tím vypořádal. Kvůli systému a povinnostem, které jsme měli, jsme se museli rychle obejmout a naskočit do konvoje směřujícího na charitativní akci. A pak se postavit před fotoaparáty a předstírat, že je všechno v pořádku,“ zalitoval.

Dnes se vévoda nebojí vést otevřeně rozhovory na toto téma a věří, že je nejdůležitější lidem naslouchat. Také doplnil, že jsou podle něj problémy jako deprese úzce spojené s klimatickými změnami.

Na dokumentární minisérii Harry spolupracoval s Oprah Winfrey a vznikala dva roky. Začal na ní pracovat ještě předtím, než se s manželkou a synem Archiem rozhodl emigrovat do USA a vzdát se seniorní pozice v britské královské rodině.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám