Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Při vyslovení jména této zpěvačky, herečky, konferenciérky a televizní a rozhlasové moderátorky se (nejen) pamětníkům vybaví zřejmě její největší hit Včera neděle byla, který se na mnoho let stal nejprodávanějším singlem Supraphonu. V repertoáru Pavlíny Filipovské najdeme ale i další nestárnoucí songy – například Proč se lidi nemaj rádi, Kam letí ten čáp, Kapitáne, kam s tou lodí nebo duety Purpura (s Jiřím Suchým, 89) a Nej, nej, nej (s Josefem Zímou, 89).

Začínala v Semaforu

Mnohé z písní, které během kariéry nazpívala, vznikly v legendárním Semaforu, kde byla od roku 1959 v angažmá. Byla sice dcerou slavného otce, herce Františka Filipovského (†86), ale na tuto prestižní pražskou scénu se nedostala protekčně. Na Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra (†45) se chodila dívat ještě do Reduty. V 17 letech pak sebrala odvahu a šla k nim na konkurs.

Šlitr si ji tehdy vzal k pianu, ona mu zazpívala Drožkáře a byla přijata. Kuriózní je, že otec František Filipovský se na její účinkování v představení Člověk z půdy přišel podívat tolikrát, až si v něm párkrát zahrál jako záskok.

Působení v Semaforu, který byl velkou líhní nadčasových hitů, považuje Filipovská za stěžejní etapu profesionálního života. S tímto proslulým divadlem přišly také první filmové role, i když nijak velké. Pavlína Filipovská si zahrála například ve Formanově (†86) Konkursu (1963) nebo ve slavném hudebním snímku Kdyby tisíc klarinetů (1964). Později jsme ji mohli vidět mj. v muzikálech Ta naše písnička česká (1967) či Noc na Karlštejně (1973).

Uspěla i v televizi

Vystudovala sice gymnázium a chvíli zvažovala kariéru veterinářky, jenže vysoká škola je v Brně a ona se prý nechtěla pouštět máminých sukní. A protože divadelní prostředí znala díky otci důvěrně už odmala, podala si přihlášku na pražskou DAMU – jenže ji nevzali.

Podnikavá a talentovaná Pavlína Filipovská se ale neztratila. V roce 1958 zkusila štěstí v Čs. televizi, kde zrovna sháněli záskok za Štěpánku Haničincovou (†68). A byla přijata. V televizi pak pracovala krásných dvanáct let, a když se Haničincová vrátila z mateřské dovolené, dělaly pořady pro děti spolu. Filipovská uváděla i relace pro dospělé, například Kabaret U Zvonečku, Kabaret U dobré pohody, Námluvy komtesy Gladioly; moderovala také cyklus zábavných pořadů Dostaveníčko v...

V manželství to vyšlo až napotřetí

Co se divadla týče, ze Semaforu přešla v roce 1965 do konkurenčního Apolla bratří Štaidlů, kde nazpívala řadu dalších hitů. Zde se také seznámila se zpěvákem Petrem Spáleným (77), za kterého se provdala (šlo o její druhé manželství), a má s ním dvě dcery, Pavlínu, dnes známou novinářku, a Johanu, která je veterinární asistentkou. Po rozvodu se Spáleným se provdala za Lubomíra Trávníčka a je s ním dodnes.

Věk je jen číslo

Na počátku 70. let působila Filipovská tři sezóny v divadle Rokoko. Od roku 1974 přešla na „volnou nohu“, což podle ní bylo zvláště za socialismu velké dobrodružství. Po celá léta ale průběžně spolupracovala s televizí, rozhlasem i filmem. K jejím zálibám patří historie, krásné knihy a divadlo. Má také ráda zvířata, zejména koně a jezdecký sport.

Pavlína Filipovská, která 28. května oslaví osmdesátiny, na sebe v jednom rozhovoru prozradila, že mluvit o věku jí nevadí, protože na číslech prý nezáleží. Podstatné je, aby byl člověk na světě rád. Přejeme jí, ať je na světě ráda ještě hodně dlouho.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám